zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kotleciki „z odzysku” z kaszy jaglanej, gryczanej, brokułu i suszonych pomidorów

| 3 komentarzy

kotleciki1

Generalne porządki w kuchni zawsze kończą się u mnie kreacją jakiejś nowej, smacznej potrawy, która powstając z tego co akurat mam pod ręką, wpisuje się potem na stałe do naszego menu (o ile uda mi się ją z powrotem otworzyć).

Co zrobić z 2 łyżkami wysychającej już ugotowanej kaszy gryczanej? Zmieszać z takąż samą ilością ugotowanej kaszy jaglanej, do tego kilka ugotowanych różyczek brokułu, kilka suszonych pomidorów które niezauważone  przykleiły się do dna słoika, trochę przypraw. A! I obowiązkowo duszona cebulka. Tak oto z produktów którym groziło wylądowanie w koszu powstały zadziwiająco pyszne kotleciki przepisem na które musze się koniecznie z Wami podzielić.

Składniki:

  • ·         1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • ·         1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • ·         1 mały brokuł ugotowany na parze
  • ·         4-5 kawałków  suszonych pomidorów z oliwy
  • ·         1 cebula
  • ·         2 ząbki czosnku
  • ·         Sól i pieprz do smaku
  • ·         Mąką ryżowa lub kukurydziana lub zmielone orzechy jako panierka (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.      1. Cebulę pokroić w kostkę i dusić na 1 łyżce oleju (można dola trosze wody i dusić aż odparuje).

2.       2. Do miski wrzucamy oba rodzaje kaszy, suszone pomidory, cebulkę i część brokułów (dodajemy je stopniowo uważając, aby masa nie była zbyt rzadka i dała się potem uformować w kotleciki).

3.      3. Masę doprawiamy solą,  pieprzem czarnym i/lub ziołowym i wyciśniętymi ząbkami

4.       4. Z masy formujemy kotleciki które obtoczyć możemy w zmielonych orzechach . Smażymy na oleju ( u mnie kokosowy) lub pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min aż się zarumienią.

3 Komentarze

  1. No prosze, nie wiedzialam ze takim brokulem mozna zlepiac kotlety, czlowiek codziennie uczy sie czegos nowego 😉 A wygladaja solidnie i na takie ktore sie nie rozpadaja :)

  2. Funkcję „zlepiacza” pełni tu raczej niezawodna kasza jaglana:)

  3. zaintrygowały mnie te kotleciki :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.