slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Pasta bezjajeczna z kaszy jaglanej | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pasta bezjajeczna z kaszy jaglanej

| 0 komentarzy

pasta

Pasta z jajek zielononóżki ze szczypiorkiem była niegdyś obowiązkowym punktem weekendowego śniadania. Bardzo brakowało mi jej smaku.
Przepis na pierwszą zrobioną przeze mnie pastę bezjajeczną smakującą niemal identycznie jak ta z prawdziwych jajek zaczerpnęłam z bloga Jadłonomia. Gdy tylko przepis wpadł w moje ręce ukręciłam ją czem prędzej, mimo iż nie przepadam za tofu, które było jej głównym składnikiem.
Całkiem niedawno natrafiłam na nieco inny przepis na to smarowidło na blogu Sojaturobię. Tutaj którym głównym komponentem jest bezglutenowy makaron ryżowo-kukurydziany. Nie omieszkałam spróbować. Smak bardzo podobny do pasty z tofu, gdyż wszystkie wegańskie pasty a’la jajeczne swój jajeczny smak zawdzięczają czarnej soli). Tutaj jednak konsystencja bardziej przypominała jajko. Jednak ponieważ makaron kukurydziano-ryżowy nie jawi mi się jako produkt szczególnie zdrowy (awersja do kukurydzy), postanowiłam zrobić pastę bezjajeczną z czegoś zdrowszego.  No a cóż może być zdrowszego niż kasza jaglana:)
Zapraszam więc na wegańską pastę jajeczna czyli pastę bezjajeczną z kaszy jaglanej! Świetnie smakuje z pieczonymi szparagami. A na zdjęciu również bardzo smaczne, marynowane rzodkiewki na które przepis znajdziecie TUTAJ.

pasta2

rzodkiewka

Składniki:
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ja zawsze dodaję podczas gotowania ½ łyż. kurkumy, przez co kasza jest ładnie żółta)
• ¼ szklanki dobrego oleju zimno tłoczonego (np. lniany lub słonecznikowy)
• ½ szklanki mleka sojowego (sojowe jest najlepsze ale robiłam tez z ryżowego)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka syropu z agawy
• 1 łyżka musztardy
• 1 płaska łyżeczka czarnej soli
• świeżo mielony pieprz
• koperek, szczypiorek lub inne świeże zioła

Wykonanie:
1. Rozpoczynamy od ukręcenia wegańskiego majonezu: do blendera wlewamy mleko, dodajemy musztardę, sok z cytryny, opcjonalnie syrop z agawy i czarną sól. Wszystko miksujemy na dużych obrotach ok. 1min, następnie wlewamy cienkim strumieniem olej nie przerywając miksowania.
2. Do majonezu wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy wszystko na gładko.
3. Wykładamy pastę do miseczki, dosmaczamy w razie potrzeby, dodajemy posiekany szczypiorek, koperek lub inne zioła, mieszamy
PS. Można też połowę kaszy jaglanej zastąpić takąż samą ilością naturalnego tofu, również będzie pyszne.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.