slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Kotleciki z kaszy gryczanej, tofu i grzybów z sosem grzybowo – kokosowym | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kotleciki z kaszy gryczanej, tofu i grzybów z sosem grzybowo – kokosowym

| 2 komentarze

grzybowe1

Jesień w tym roku wyjątkowo piękna i ciepła. Grzybów też nie brakowało, a ja załapałam się niestety tylko na jedno grzybobranie. Jego konsekwencją były miedzy innymi te kotleciki z kaszy gryczanej, tofu i grzybów podane z pysznym sosem grzybowym. Nie wiem czy można jeszcze dzisiaj znaleźć w lesie podgrzybki czy borowiki. Jeśli się to Wam uda, zróbcie koniecznie te kotleciki. Jeśli nie, bez problemu można użyć pieczarek, też będzie pysznie.
Składniki:

  • 1 opakowanie (180g) tofu naturalnego
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • ¾ szklanki usmażonych z cebulą grzybów (najlepiej leśnych ale mogą być pieczarki)
  • ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych (jeśli dodajemy amarantus, jeśli nie to ½ szklanki)
  • ¼ szklanki ekspandowanego amarantusa (poppingu)
  • 3 łyżki sosu sojowego (najlepiej tamari)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia

Sos grzybowo – kokosowy

  • 1 nieduża cebula
  • Grzyby, najlepiej leśne ok. 2 szklanki po pokrojeniu w kostkę
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcja)
  • Sól, pieprz do smaku
  • ½ puszki mleka kokosowego

Wykonanie:
1. Tofu kruszymy do miseczki, dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
2. Przygotowanie grzybów z cebulą: 1 cebulę kroimy w kostkę, grzyby również. Wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki oleju i dusimy aż cebula się zeszkli a grzyby będą miękkie. Dodajemy też czosnek i przyprawy: pieprz, sól, tymianek, ½ łyżeczki kurkumy.
3. Do miski z tofu wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, uduszoną cebulkę z grzybami, wsypujemy zmielone płatki owsiane, amarantus i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej ręką. Odstawiamy na kilkanaście minut aby płatki i amarantus wchłonęły wodę.
4. Jeśli masa po odstaniu jest zbyt luźna dosypujemy płatków owsianych lub amarantusa. Dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę i lepimy z masy kulki o średnicy nieco większej od orzecha włoskiego.
5. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, można również upiec.
6. Przygotowujemy sos grzybowy: pokrojone w kostkę cebulę i grzyby dusimy na oleju (najlepiej kokosowym), dodajemy przyprawy sól, pieprz. Kiedy grzyby i cebula będą miękkie wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż mleko się lekko zredukuje.

 

 

2 Komentarze

  1. Pingback: Kotleciki z kaszy gryczanej, tofu i grzybów z sosem grzybowo – kokosowym | Bio Menu

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.