Jesień w tym roku wyjątkowo piękna i ciepła. Grzybów też nie brakowało, a ja załapałam się niestety tylko na jedno grzybobranie. Jego konsekwencją były miedzy innymi te kotleciki z kaszy gryczanej, tofu i grzybów podane z pysznym sosem grzybowym. Nie wiem czy można jeszcze dzisiaj znaleźć w lesie podgrzybki czy borowiki. Jeśli się to Wam uda, zróbcie koniecznie te kotleciki. Jeśli nie, bez problemu można użyć pieczarek, też będzie pysznie.
Składniki:
- 1 opakowanie (180g) tofu naturalnego
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- ¾ szklanki usmażonych z cebulą grzybów (najlepiej leśnych ale mogą być pieczarki)
- ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych (jeśli dodajemy amarantus, jeśli nie to ½ szklanki)
- ¼ szklanki ekspandowanego amarantusa (poppingu)
- 3 łyżki sosu sojowego (najlepiej tamari)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- Natka pietruszki
- Olej do smażenia
Sos grzybowo – kokosowy
- 1 nieduża cebula
- Grzyby, najlepiej leśne ok. 2 szklanki po pokrojeniu w kostkę
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcja)
- Sól, pieprz do smaku
- ½ puszki mleka kokosowego
Wykonanie:
1. Tofu kruszymy do miseczki, dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
2. Przygotowanie grzybów z cebulą: 1 cebulę kroimy w kostkę, grzyby również. Wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki oleju i dusimy aż cebula się zeszkli a grzyby będą miękkie. Dodajemy też czosnek i przyprawy: pieprz, sól, tymianek, ½ łyżeczki kurkumy.
3. Do miski z tofu wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, uduszoną cebulkę z grzybami, wsypujemy zmielone płatki owsiane, amarantus i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej ręką. Odstawiamy na kilkanaście minut aby płatki i amarantus wchłonęły wodę.
4. Jeśli masa po odstaniu jest zbyt luźna dosypujemy płatków owsianych lub amarantusa. Dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę i lepimy z masy kulki o średnicy nieco większej od orzecha włoskiego.
5. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, można również upiec.
6. Przygotowujemy sos grzybowy: pokrojone w kostkę cebulę i grzyby dusimy na oleju (najlepiej kokosowym), dodajemy przyprawy sól, pieprz. Kiedy grzyby i cebula będą miękkie wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż mleko się lekko zredukuje.
Pingback: Kotleciki z kaszy gryczanej, tofu i grzybów z sosem grzybowo – kokosowym | Bio Menu