zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Placuszki dyniowe, bezglutenowe

| 2 komentarze

placki-dyniowe

Remont mieszkania potrafi tak pochłonąć, że zastanawiasz się gdzie uciekły te wszystkie godziny. Szczególnie jeśli jest to remont od podstaw ze szpachlowaniem, gipsowaniem, wyrównywaniem ścian i malowaniem włącznie. Trudno znaleźć chwilę na posiłek, a co dopiero na gotowanie. Przez ostatnie dni żywiliśmy się więc gotowymi zupami Marwitu oraz smażonymi ziemniakami prosto z turystycznej kuchenki. Dziś przyszła chwila wytchnienia i odpoczynku, nadrabiając więc zaległości, przygotowałam coś co wymagało trochę więcej niż tylko podgrzania. Moje ulubione placuszki dyniowe, idealne na niedzielne śniadanie.
Jak pewnie zauważyliście, ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak. Dzięki łagodności i neutralności dynia doskonale wtapia się w potrawę przyjmując jej smaki, dlatego nigdy się nie nudzi:)
Mimo że w placuszkach występuje w towarzystwie marchewki, pora, natki pietruszki oraz pestek słonecznika, zdecydowanie gra tu główną role. A oprócz tego puree z dyni gra tu również drugoplanową rolę zamiennika jajka. Bo tak się składa że placuszki są wegańskie a do tego bezglutenowe. Oto i one:
Bezglutenowe, wegańskie placuszki z dyni
Składniki (na 10 małych placuszków)
2 szklanki startej na grubych oczkach dyni (u mnie Hokkaido)
• 1 marchew
• 10 cm kawałek białej części pora
• 2 łyżki pure z dyni
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki pestek słonecznika
• ½ niedużej, czerwonej papryki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki mąki gryczanej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka soku z cytryny
• ¼ łyżeczki imbiru w proszku
• ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka kurkumy
• Sól, pieprz do smaku
• Olej do smażenia
Wykonanie:
1. Startą dynię lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści sok. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kawałek pora przekrajamy wzdłuż na pół i potem jeszcze raz wzdłuż i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
2. Z dyni odciskamy sok i dodajemy wszystkie składniki: startą marchew, pokrojonego pora, paprykę, posiekaną natkę , pestki słonecznika, wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy ze sobą warzywa, po czym dodajemy mąkę gryczaną, ziemniaczaną i przyprawy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nanosimy ciasto na patelnię w formie placuszków. Ponieważ ciasto jest dość gęste, można placuszki formować w dłoniach. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.