zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kokosowe batoniki jak „bounty”. Na skołatane przed świętami nerwy

| 3 komentarzy

baunty1

Przyznam się do czegoś. Nie lubię Świąt i czekam aż w końcu będzie po wszystkim. Aż spakuję trochę rzeczy i wyjedziemy do pięknej, drewnianej chatki na końcu świata i przywitamy Nowy Rok. Myślę że nie jestem w tym osamotniona i dużo prawdy jest powiedzeniu że karpie i kobiety za świętami nie przepadają… Dlaczego tak się dzieje? Przecież to taki piękny, radosny i rodzinny czas? Otóż bardzo trafnie opisuje to w jednym z felietonów w czasopiśmie Uroda życia Katarzyna Lengren. Omamieni reklamami, zdjęciami w Internetach pięknych świątecznych potraw, uśmiechniętych rodzin siedzących przy stołach i śpiewających kolędy, wychodzimy z założenia, że święta ponieważ święte, muszą być idealne. Dążymy do tego ideału jak oszalałe, gubiąc po drodze tą radość która płynąć powinna z przygotowań i celebrowania świąt. Niestety ja również już od początku grudnia dałam się wciągnąć w ten szaleńczy wir pogoni za doskonałymi świętami… i powiem że mam już dość. Dlatego czasem warto jednak przystanąć w tym biegu. Nic się nie stanie jeśli nie zdążymy umyć podłogi, pierogi będą troszkę za słone, a teściowa nie podskoczy z radości na widok prezentu. W tym przedświątecznym wariactwie dobrze czasem dać sobie luz, usiąść na chwilę… i zjeść coś co ukoi skołatane nerwy i przeniesie nas na chwilę do raju. Na przykład te domowe kokosowe batoniki.
Są pyszne, nie zawierają w sobie cukru i tłuszczów zwierzęcych. Tylko dobroczynne kakao, syrop z agawy i kokos w postaci wiórków i oleju kokosowego. Przepis pochodzi z bloga www.mynewroots.org. Polecam również jako jadalny prezent na gwiazdkę:)

Składniki na ok. 12 batoników
Nadzienie:
• 2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej BIO)
• ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
• 4 łyżki syropu z agawy
• Szczypta soli
• Nasionka z 1 laski wanilii
• 2 łyżki wody
Czekolada:
• ¼ szklanki oleju kokosowego
• ¼ szklanki syropu z agawy
• 3 czubate łyżki kakao
• Szczypta soli

Wykonanie:
1. W małym garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy syrop z agawy, ziarenka wanilii, sól i dokładnie mieszamy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki do jajek.
2. Do większej miski wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy 2 łyżki wody oraz wymieszany z syropem z agawy i wanilią olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą ręki
3. Na desce do krojenia rozwijamy kawałek folii spożywczej. Masę wykładamy na folię rozpłaszczając ją ręka i formując w prostokąt o wielkości ok. 18 x 18 cm i wysokości 1 cm.
4. Zawijamy brzegi folii i dociskamy mocno nasz kokosowy prostokąt. Razem z deską wstawiamy na ok. 30 min do zamrażarki.
5. Przygotowujemy czekoladę: w garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy syrop i mieszamy trzepaczką. Dodajemy kakao i sól i ponownie dokładnie mieszamy.
6. Masę kokosową wyjmujemy po 30 min. z lodówki i kroimy na 12 prostokątów.
7. Prostokąty układamy w pewnej odległości od siebie w dużej blaszce wyłożonej folią spożywczą lub w foremce silikonowej. Polewamy przygotowaną wcześniej czekoladą i wstawiamy do lodówki aż czekolada zastygnie.
8. Po ok. 15 min batoniki są gotowe.

baunty2

baunty4

baunty3

baunty5

baunty6

3 Komentarze

  1. Wspaniały przepis! na pewno spróbuję przygotować takie batoniki, bo zajadam się sklepowymi, wiedząc ile w nich się cukru mieści….Pozdrawiam!

  2. Dziękuję:) również pozdrawiam!

  3. Przepis cudo, masa kokosowa smakuje IDENTYCZNIE jak w oryginalnych batonikach, a jest wegańska i zdrowa. Cała rodzina wpadła w zachwyt 😀

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.