slot gacorhttps://jdih.tanahbumbukab.go.id/judi-bola/https://fmipa.unsulbar.ac.id/slot-gacor/https://wbs.gianyarkab.go.id/slot-gacor-terpercaya/https://panseljpt.bumn.go.id/slot-deposit-dana/
slot gacor https://sister.upi-yai.ac.id/slot-gacor-terpercaya/ http://diklatpelaut.stipjakarta.ac.id/app/webroot/files/slot-gacor/ https://sakip.bulelengkab.go.id/images/gallery/slot-dana/ http://indoagropedia.pertanian.go.id/uploads/togel-online/ https://www.appi.or.id/slot-gacor-habanero/ https://sibunda.kuburayakab.go.id/-/rtp-live-slot/ https://lppm.unigal.ac.id/togel-online/ https://corona.lamandaukab.go.id/slot-gacor-terpercaya/ https://bulukumba.bawaslu.go.id/halaman/slot-gacor/ https://pontianak.bawaslu.go.id/slot-gacor-2023/ https://baritotimur.bawaslu.go.id/layout/slot-deposit-pulsa/ https://makassar.bawaslu.go.id/slot-deposit-dana/ https://bulukumba.bawaslu.go.id/halaman/sbobet/ https://bimakota.bawaslu.go.id/-/judi-online/ https://minahasa.bawaslu.go.id/judi-bola/ https://registrasi.kki.go.id/casino-online/ https://revolusimental.go.id/temp/data-sgp-togel-online/ https://patrakomala.disbudpar.bandung.go.id/document/slot-togel-4d/ https://sister.upi-yai.ac.id/slot-deposit-pulsa/ https://patrakomala.disbudpar.bandung.go.id/document/slot-deposit-pulsa/ https://peluktandadiri.tanahdatar.go.id/togel/ https://revolusimental.go.id/temp/slot-gacor-terpercaya/ https://jdih.bulelengkab.go.id/uploads/slot-deposit-pulsa/ https://sister.upi-yai.ac.id/slot-dana/ https://wadul.pacitankab.go.id/api/situs-slot-gacor/
„Fasolada” czyli grecka wersja fasolówki | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

„Fasolada” czyli grecka wersja fasolówki

| 2 komentarze

fasolada2

Okazuje się że nie tylko kuchnia polska poszczycić się może pyszną zupą z fasoli. Ten zacny strączek jest głównym bohaterem zup pochodzących z wielu stron świata, a ja odkryłam ostatnio grecką wersję fasolówki czyli „fasoladę”( z greckiego fasola to fassoli). Bardzo mi ta wersja odpowiada, gdyż jest całkowicie wegańska, wzbogacona o czarne oliwki i oliwę z oliwek. Zamiast majeranku zawiera oregano i w przeciwieństwie do naszej wersji jest mocno pomidorowa. Jak się okazuje „Fasolada” ma  pochodzenie starożytne. Być może jadali ją antyczni myśliciele tacy jak Sokrates i Arystoteles. W końcu mądrzy to byli ludzie i wiedzieli co dobre 😉

Składniki:
1,5 szklanki fasoli piękny jaś (po namoczeniu powinno być ponad 2 szklanki)
• 3 listki laurowe
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• 1 duża cebula
• 2 marchewki
• kawałek korzenia selera
• 4 łodygi selera naciowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów
• 2 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 1 łyżeczka suszonej mięty (opcjonalnie)
• 1 mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
• 1 płaska łyżeczka brązowego cukru muscowado
• 1/4 szklanki oliwy z oliwek ekstra virgin
• zielona pietruszka
• sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Na drugi dzień odsączamy z wody w której sie moczyła, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litrem wody. Zagotowujemy, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu ok 30 min. (można dodać kawałek glonu kombu aby zwiększyć jej strawność)
2. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i seler. Gotując uzupełniamy ilość wody jeśli zrobi sie jej zbyt mało.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Dusimy kilka minut, dodajemy przyprawy, sól pieprz, oregano, kolendrę, oraz wyciśnięty czosnek. po ok 10 min dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Dusimy jeszcze rzez chwilę, jeśli pomidory są zbyt kwaśne dodajemy odrobinę brązowego cukru.
4. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z fasola i marchewką ( jeśli są już miękkie, ale nie rozgotowane), wrzucamy również odsączone czarne oliwki, dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy w miarę potrzeby
5. Podajemy z 1 łyżką oliwy z oliwek, posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

Przepis pochodzi z książki” „Bean by bean”Crescent Dragonwagon

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.