zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Dhal z czerwonej soczewicy. Ulubiony i prosty

| 3 komentarzy

daal1

Odkąd się przeprowadziliśmy do nowego mieszkania mam o wiele bliżej do pracy. Na tyle blisko, iż mogę sobie pozwolić na rezygnację z samochodu czy transportu publicznego i z radością rano wyruszyć do pracy pieszo. Nie żebym uwielbiała swoją pracę:). Radość wynika raczej z samej drogi która prowadzi przez dwa piękne parki oraz kawałek leśnego rezerwatu, pełnego pięknych powykręcanych drzew. Wprost nie mogę się wręcz doczekać wiosny, czasu kiedy wszystko się zazieleni, zakwitną parkowe zawilce a ptaki rozpoczną swoje godowe trele. Chociaż prawda jest taka że wiosna już wisi w powietrzu, czuć skierowaną ku niebu energię ziemi która niebawem spowoduje, że roślinność wystrzeli do góry. Ptaki też już się rozkręcają a najbardziej sikory. Słyszałam też plotki, że widziane już były  pierwsze gęsi i bociany.
Pomimo pierwszych wiosennych oznak, moje menu ciągle jest jeszcze zimowe. Ciągle mam ochotę na ciepłe, gęste zupy, np. na ten prosty i szybki w wykonaniu dhal który był jednym z hitów ostatnich warsztatów: „Kuchnia zimowa – rozgrzewające zupy i gulasze, gotowanie wg 5 przemian”. Zdobył też serce mojej połówki kiedy przygotowałam go na walentynki.
Dzielę się więc i z Wami przepisem, który, podobnie jak robiliśmy to na warsztatach proponuje ugotować wg 5 przemian. Literami oznaczono poszczególne żywioły, produkty dodajemy dokładnie w takiej kolejności jak jest to podane w przepisie.
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka czerwonej soczewicy (W)
• 3,5 szklanki wody (O)
• 1/2 łyżeczki kurkumy(O)
• szczypta cynamonu (Z)
• plaster imbiru (M)
• 1 płaska łyżeczka soli (W)
• kilka kropel soku z cytryny (D)
• kurkuma (O)
• 1/2 szklanki mleka kokosowego (Z)
• 2 łyżki oleju kokosowego (Z)
• 1 łyżeczka kuminu (M)
• 1/2 ostrej papryczki (M)
• 4 ząbki czosnku (M)
• 2 małe czerwone cebule(M)
• 1 łyżeczka garam masali (M)
• sos sojowy (W)

Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy (O). Dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy (O), sporą szczyptę cynamonu (Z), plasterek świeżego imbiru, (M), wsypujemy przepłukana pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę (W), następnie wsypujemy sól (W). Gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min.
2. W międzyczasie kroimy drobno cebulę, papryczkę chilli, czosnek. N patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego (Z). Kiedy będzie rozgrzany wrzucamy kumin (M), smażymy przez chwilę ciągle mieszając, dodajemy cebulę (M), papryczkę (M), na koniec czosnek (M). Smażymy wszystko na małym ogniu ok 3-5 min. Na koniec dodajemy garam masalę.
3. Po 10 min. gotowania soczewicy, dodajemy 2-3 krople soku z cytryny (D), ponownie dodajemy odrobinę kurkumy (O) (szczypta), wlewamy mleko kokosowe (Z) a następnie po 2 min. wrzucamy zawartość z patelni (M), mieszamy i na koniec dodajemy kilka kropel sosu sojowego (W)
4. Podajemy posypane świeżą kolendrą oraz polane oleje lnianym.
Smacznego!

3 Komentarze

  1. czytam składniki i od razu wiem, że mi posmakuje! uwielbiam te aromatyczne przyprawy, a do tego dodatek mleczka kokosowego w wytrawnych daniach :) z przyjemnością skorzystam z przepisu :)

  2. Uwielbiam soczewicę, także jeszcze dziś wypróbuję ten przepis ! Najchętniej już teraz zabrałabym się do pichcenia 😉 Dzięki za przepis !

  3. Jezabel, proszę bardzo. Smacznego:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.