zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Hummus z pieczonego kalafiora

| 2 komentarzy

hummus2

Dzisiaj mam propozycję dla tych, którzy podobnie jak ja uwielbiają hummus i mogliby go jeść kilogramami. Niestety mimo całej masy zdrowych składników z bogatą w wapń tahiną na czele, ma on przy okazji całkiem sporo… kalorii. No tak, piszę to, mimo że jestem przeciwniczką ich liczenia, ale mówiąc bardziej obrazowo prawda jest taka, że tak ogromna ilość hummusu na którą mam ochotę na pewno z chęcią odłożyłaby się w ciałku tu i ówdzie (co przed wiosną nie jest wskazane).
Na szczęście hummus robić można nie tylko z ciecierzycy, chociaż oryginalny z tego właśnie strączka się przygotowuje. Ja ostatnio robiłam hummus z… pieczonego kalafiora, warzywa należącego do tych „lekkich” bo niskoskrobiowych. Wyszło z tego naprawdę smaczne smarowidło które bardzo polecam. Pomysł pochodzi z bloga ohmyveggies.com. A oto przepis:

 

pieczony kalafior

Składniki:
1 mały kalafior lun 1/2 średniego
1 ząbek czosnku
3 łyżki tahiny
2 łyżki oliwy lub oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
sól
natka pietruszki

Wykonanie:
1. Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Pieczemy 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st C
2.Ostudzony kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, tahinę, olej i sok z cytryny umieszczamy w jednej misce lub robocie kuchennym i miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą, w miarę potrzeby dodajemy więcej czosnku lub soku z cytryny.
3. Przed podaniem możemy wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

2 Komentarze

  1. bardzo fajny pomysł! jako, że hummus uwielbiam i kalafior chętnie zajadam – koniecznie wypróbuję :)

  2. Przymierzam się do zrobienia tahiny, a przy okazji zerkam, co dalej z nią zrobić. Ten hummus wydaje się być całkiem, całkiem :) Mam pytanie – gdy pieczesz kalafior, spryskujesz go jakimś tłuszczem? Obawiam się, że się zeschnie, jeżeli go nie spryskam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.