zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jabłkowy kisiel z kuzu

| 17 komentarzy

kuzu1
Słyszeliście kiedyś o kuzu? Mnie ta nazwa obijała się parę razy o uszy ale dopiero niedawno, kiedy zaleciła mi je moja lekarka praktykująca tradycyjną medycynę chińską, miałam się okazję przekonać jak niesamowity jest to produkt. Przekonać na sobie, ale też zasięgnąć informacji tu i ówdzie aby dowiedzieć się na co działa i co to właściwie jest.
Pod tajemniczą nazwą „kuzu” kryje się biały proszek, a dokładnie skrobia wytwarzana z rośliny Puerania Thunybergi potocznie zwanej opornikiem łatkowym. Roślina ta rośnie hen na dalekim wschodzie gdzie w zasadzie traktowana jest jak trudny do wytępienia chwast, ale ze względu na swoje właściwości chwast ten nie jest wcale okryty złą sławą a wręcz przeciwnie. No właśnie, może przejdę do najważniejszej kwestii czyli właściwości korzenia tej rośliny.
Kuzu ma odczyn silnie zasadowy, dlatego bardzo skutecznie nas odkwasza, pomaga też usunąć szkodliwe toksyny z organizmu, dlatego warto sięgać po nie w okresie wiosennych kuracji oczyszczających.
Jest bardzo cennym źródłem minerałów, reguluje przemianę materii, usuwa nadmiar wilgoci i patogennego śluzu w organizmie (w przypadku chorób układu oddechowego z zalegającą flegmą), ale z drugiej strony doskonale nawilża i pokrywa ochronną błonką dotknięty stanami zapalnymi żołądek i jelita. Jak najbardziej wskazane jest więc przy wrzodach czy nadżerkach.
Najdziwniejszą jednak właściwością kuzu jest pomaganie przy zwalczaniu nałogów alkoholowego i nikotynowego. Z tego właśnie powodu kuzu budzi duże zainteresowanie naukowców.
A jak smakuje kuzu? Cóż, nie skłamałabym gdybym stwierdziła że kuzu smaku po prostu nie ma. Najlepiej zaś spożywać je w postaci kisieli z soków owocowych, najlepiej świeżych i koniecznie bez dodatku cukru. U mnie najlepiej sprawdza się kisiel na soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i imbiru. Czasem do soku dodaję jeszcze pokrojone na mniejsze kawałki jabłka. Zima polecany jest rozgrzewający kisiel z kuzu na naturalnym soku malinowym.

Jak zrobić kisiel z kuzu?

Składniki:
-1 szklanka soku jabłkowego
-plaster świeżego imbiru
-1/8 łyżeczki cynamonu
-1 czubata łyżka kuzu (można dać 1 i 1/2 łyżki wtedy kisiel będzie miał bardziej gęstą konsystencję)

Wykonanie:
1. Kuzu wsypujemy do soku. Często w sprzedaży kuzu występuje w postaci zbitych grudek, wtedy dobrze rozetrzeć je w moździerzu. Dokładnie mieszamy je z sokiem dodajemy imbir i cynamon i zagotowujemy.
2. Cały czas mieszamy w trakcie gotowania aż zawiesina zmieni barwę na przeźroczystą. Kiedy tak się stanie oznacza to że kisiel jest gotowy.

kuzu3

Kisiel z kuzu najlepiej jeść na kolację lub śniadanie.
Generalnie denerwują mnie mody na produkty o super właściwościach pochodzące z dalekich krajów, podczas gdy tereny nasze obfitują rośliny o właściwościach równie cudownych. Niestety nie znam naszego rodzimego odpowiednika kuzu. Tak jak wiele roślin bogatych jest w różnego rodzaju witaminy i minerały, wiele ma właściwości pomagające w detoksykacji, ale żeby jakaś roślina pomagała zwalczyć nałogi? nie słyszałam…
Dlaczego kisiel z kuzu a nie np. z mąką z polskich ziemniaków? Bo jest dużo mniej przetworzone, zawiera szereg minerałów, ma silnie odkwaszające właściwości w przeciwieństwie do maki ziemniaczanej która zakwasza. tyle w temacie kuzu, polecam wypróbować i przekonać się na własnej skórze.

17 Komentarze

  1. interesujący produkt, to całe kuzu. Do wypróbowania.!

  2. jezlei ma nadzerki i refluks to moge to stosowac tak?dotychczas robilam kiesiele na mace ziemniaczanej albo na siemieniu lnianym

  3. Tak, jak najbardziej chociaż na refluks zastanowiłabym się nad sokiem owocowym i zamiast na nim zrobiłabym na wodzie, ale możesz spróbować.

  4. Nie miałam wcześniej pojęcia co to kuzu, ja ostatnio wprowadziłam trochę zdrowych nawyków i dołączyłam do swojej diety łuski babki płesznik :)

  5. Czy ten kuzu jest bezpiecny ??wiem ze wsklepie zielarskim s atabletki na uzaleznienje nikotynow ei alkoholowe i ztego powodu ludzi ekupowali tabletki.Biore tabletki na refluks i na helicobac ter,cz to nie bedzie kolidowac ze soba??gdzie moge to kupic i jaka jest tego cena?mysle ze jalka gotowane,kisiele sa wskazane przy refluksie

  6. olka, nie stosowałam nigdy tabletek kuzu, za proszek zaś mogę zagwarantować że jest bezpieczny

  7. to super,jaka jest jego cena?czy jelis biore tabletki na refluks i helicobacter to moge go tez stosowac czy lepiej po zakonczeniu kuracji??

  8. olka, ja kupuję w cenie 14 zł za paczuszkę 100g. Kuzu nie jest lekiem więc nie powinien oddziaływać z tabletkami na refluks. dlatego myślę że możesz spożywać kuzu pijąc jednocześnie tabletki.

  9. No i mam problem czy kupic kuzu czy olej kokosowy teraz,on chyba tez dziala supr na wrzody i takie rzeczy

  10. Zarówno kuzu jak i olej kokosowy to dobre warte polecenia produkty o szeregu prozdrowotnych właściwościach. Kuzu ma jednak te przewagę że jet mniej kaloryczne.

  11. nigdzie nie moge tego dostac,jest tylko wtabletkach:(

  12. dlaczego nie wolno poslodzic kisielu?
    i do jakich potraw mozna go uzywac?mozna na surowo jesc?

  13. Świetny przepis, nie jestem aż taki kreatywny żeby coś takiego wymyślić! Muszę spróbować

  14. hej,
    czy mozna ten kuzu rozpuscic w wodzie i poprostu wypic??

  15. hmm, raczej nie. Właściwości prozdrowotnych kuzu nabiera po zagotowaniu i zmianie konsystencji na żelowatą.

  16. czyli do zup np moge uzywac go zaiast maki?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.