zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pieczone szparagi z „serowym” sosem z kalafiora

| 4 komentarzy

zagadka

Poszukiwałam pomysłu na szparagi. Znudziła się już zupa, przejadło risotto. Wtem! Natrafiłam na TEN oto przepis na wegański, serowy sos bez grama sera. Wydał mi się idealny do szparagów a do tego lekki, prawie bez kalorii a jednak o intensywnym smaku. Koniecznie spróbujcie ze szparagami lub innymi warzywami.
Składniki:
Sos:
2 szklanki wody
• 2 szklanki różyczek kalafiora
• 1 łyżeczka cebuli w proszku
• 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku
• ¼ łyżeczki wędzonej papryki
• ½ łyżki ostrej musztardy
• ¼ łyżeczki kurkumy
• 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć jeśli ktoś uczulony, tez będzie smacznie chociaż nie aż tak serowo)
• 1 łyżka miso (lub 1łyżeczka soli)
• 1 łyżka mąki kukurydzianej (najlepiej BIO)
• ½ łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
1. Wodę zagotować, dodać kalafior. Gotować na małym ogniu aż kalafior będzie bardzo miękki ok 20 min. W międzyczasie dodać: sproszkowaną cebulę, czosnek, paprykę wędzoną, musztardę i kurkumę, sól.
2. Zawartość garnka wrzucić do miksera, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
3. Zmiksowany sos przelać z powrotem do garnka, doprawić solą w miarę potrzeby i gotować jeszcze ok 2 min na małym ogniu ciągle mieszając.
Pieczone szparagi:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, Wrzucić do garnka z wrzącą wodą na 2 min., po czym wyłowić z wrzątku i wrzucić do zimnej wody. Osuszyć na papierowym ręczniku, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą, skropić oliwą i piec ok 15 min. w temp 200 st.
Podawać polane ciepłym sosem „serowym”.

szparagi2

4 Komentarze

  1. w poszukiwaniu BIO mąki kukurydzianej (i nie tylko) polecam ekologiczne sklepy internetowe, np bio-kraina.pl

  2. ciekawa propozycja! konsystencja sosu idealna

  3. Robiłam wg Twojego przepisu i powiem że bardzo smaczne to wyszło. Dosłownie poezja.

  4. Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.