Poszukiwałam pomysłu na szparagi. Znudziła się już zupa, przejadło risotto. Wtem! Natrafiłam na TEN oto przepis na wegański, serowy sos bez grama sera. Wydał mi się idealny do szparagów a do tego lekki, prawie bez kalorii a jednak o intensywnym smaku. Koniecznie spróbujcie ze szparagami lub innymi warzywami.
Składniki:
Sos:
• 2 szklanki wody
• 2 szklanki różyczek kalafiora
• 1 łyżeczka cebuli w proszku
• 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku
• ¼ łyżeczki wędzonej papryki
• ½ łyżki ostrej musztardy
• ¼ łyżeczki kurkumy
• 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć jeśli ktoś uczulony, tez będzie smacznie chociaż nie aż tak serowo)
• 1 łyżka miso (lub 1łyżeczka soli)
• 1 łyżka mąki kukurydzianej (najlepiej BIO)
• ½ łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Wodę zagotować, dodać kalafior. Gotować na małym ogniu aż kalafior będzie bardzo miękki ok 20 min. W międzyczasie dodać: sproszkowaną cebulę, czosnek, paprykę wędzoną, musztardę i kurkumę, sól.
2. Zawartość garnka wrzucić do miksera, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
3. Zmiksowany sos przelać z powrotem do garnka, doprawić solą w miarę potrzeby i gotować jeszcze ok 2 min na małym ogniu ciągle mieszając.
Pieczone szparagi:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, Wrzucić do garnka z wrzącą wodą na 2 min., po czym wyłowić z wrzątku i wrzucić do zimnej wody. Osuszyć na papierowym ręczniku, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą, skropić oliwą i piec ok 15 min. w temp 200 st.
Podawać polane ciepłym sosem „serowym”.
4 Komentarze
Skomentuj