slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Torcik naleśnikowy z daktylowym kremem i truskawkami oraz zaproszenie na letnie warsztaty | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Torcik naleśnikowy z daktylowym kremem i truskawkami oraz zaproszenie na letnie warsztaty

| 2 komentarze

torcik

Wyjątkowo zimny maj odszedł w niepamięć a za nami pierwszy typowo letni, ciepły weekend który upłynął mi pod znakiem truskawek, szampana, spotkania z przyjaciółmi i urodzin mojego męża. Po raz pierwszy tego roku poczułam tę letnią energię. Nic dziwnego gdyż wg kalendarza Tradycyjnej Medycyny Chińskiej lato mamy już od kilkunastu dni.
W TMCh lato to przemiana Ognia. Zwane jest również „wielkim jang” które rozpoczyna swoją ekspansję wiosną (tzw. „małe jang”), a latem osiąga swoje maksimum. Ogień to ciepło i taki też jest ten czas. Długie dnie i krótkie noce, ruch na świeżym powietrzu, spotkania w towarzystwie, radość, spontaniczność. Nie bez przyczyny lato jest odzwierciedleniem młodości.
Lato to dostatek plonów jakimi obdarza nas natura, w naszym klimacie to właściwie jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dlaczego więc z nich nie skorzystać?
W tradycyjnej medycynie chińskiej przywiązuje się ogromną wagę do jedzenia warzyw i owoców które wyrosły w klimacie w którym żyjemy. Egzotyczne owoce odpowiednie są dla osób które żyją w tropikach. Latem więc, podczas największej warzywno – owocowej obfitości powinniśmy czerpać z niej to co najlepsze. Obfitość ta sprawia że osoby o każdym rodzaju konstytucji znajdą dla siebie coś odpowiedniego. Osoby wychłodzone mają do dyspozycji szereg warzyw i owoców neutralnych lub lekko ogrzewających takich jak: kukurydza, ziemniaki, groch, bób, marchew dynia, czereśnie, maliny, cebula i wiele innych. Osoby z nadmiarem gorąca w organizmie mogą jeść więcej wychładzających ogórków, pomidorów, cukinii czy truskawek.
Jeśli chcielibyście poznać tajniki gotowania wg 5 przemian letnią porą zapraszam serdecznie na warsztat kulinarny (ostatni z tej serii przed wakacjami) „Lato wg 5 przemian czyli naturalna i zdrowa kuchnia sezonowa” na których będziemy czerpać z dobrodziejstw jakie daje nam ta pora roku.
Więcej informacji o warsztacie TUTAJ.
Ale wracając do wyjątkowo przyjemnego weekendu, musiał się on oczywiście zacząć od mega wypasionego śniadanka którym był naleśnikowy torcik z kremem daktylowym i truskawkami będący niejako śniadaniowym tortem urodzinowym dla małżonka. Nie był to jednak zwykły tort a tort nie dość że pyszny to jeszcze zdrowy, wykonany z samych zdrowych składników, bez grama cukru i składników odzwierzęcych.
Zacznijmy od naleśników. Pomysł na ich wykonanie pochodzi z bloga Smakoterapia. Odkąd trafiłam na ten przepis naleśniki z kaszy gryczanej nie palonej stały sie moimi ulubionymi naleśnikami bezglutenowymi. Przepis jest banalnie prosty, ciasto dwuskładnikowe, o idealnej konsystencji, nie przywierające do patelni, nie rozwalające się.
Przygotowane wg przepisu który podam poniżej naleśniki, posmarowałam czekoladowym kremem daktylowym, obłożyłam truskawkami i położyłam jeden na drugi. Tak powstał torcik.

torcik1
A oto szczegółowy przepis:
Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej:
Składniki:
2 szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej namoczonej na noc w wodzie
• ok. 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
1. Namoczoną wcześniej kaszę odcedzamy i opłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do malaksera i dolewamy trochę wody (ok 1/2 szklanki). Musimy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego, jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze wody i miksujemy. Im rzadsze ciasto tym cieńsze będą naleśniki. Dodajemy szczyptę soli.
2. Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto czekamy aż się zetnie, po czym podważamy lekko brzegi drewnianą łyżką i jeśli jest już ścięte przewracamy placek na drugą stronę.
Czekoladowy krem daktylowy
Składniki:
2 szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie przez min. 1 godz.
• 1/2 szklanki mleka kokosowego
• 1 łyżka oleju kokosowego
• szczypta soli
• 3 czubate łyżki kakao (można dać więcej, będzie bardziej czekoladowy)
Wykonanie:
Daktyle odsączyć z nadmiaru wody, wrzucić do malaksera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki krem.
Torcik naleśnikowy
Wykonanie:
1. Naleśnik smarujemy dokładnie warstwą kremu daktylowego, rozkładamy na jego powierzchni pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
2. Czynność powtarzamy układając naleśniki piętrowo jeden na drugim.

Smacznego!

torcik2

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.