zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zapachy czerwca. Galaretka bzowa z poziomkami

| 0 komentarzy

poziomki

Czerwiec to zdecydowanie najpiękniej pachnący miesiąc w roku. Codziennie rano jadąc na rowerze do pracy zalewa mnie intensywnie słodki zapach jaśminu przeplatający się z zapachem kwitnących lip oraz kwiatów czarnego bzu. Czerwiec pachnie intensywnie, intensywne są też emocje które mi przynosi. To tęsknota za Mamą która zmarła właśnie w tym miesiącu, ale też piękne wspomnienia naszego ślubu i wesela którego już siódmą rocznicę obchodziliśmy w tym roku.
Koniec czerwca to początek sezonu na poziomki których zapach niezmiennie kojarzy mi sie z dzieciństwem i początkiem wakacji.
Jak zachować zapachy czerwca który nieubłaganie chyli się ku końcowi pozostawiając nas z dniem krótszym o ponad 1 minutę od najdłuższego dnia w roku?
Moją propozycją są delikatne i ulotne jak czerwcowy poranek galaretki z syropem z kwiatów czarnego bzu i poziomkami.
Mam nadzieję że udało Wam się zrobić w tym roku syrop z kwiatów czarnego bzu, bo w tym momencie może być na to trochę za późno. Ja zrobiłam to w tym roku po raz pierwszy według TEGO przepisu i jestem zachwycona jego niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

syrop3

syrop1

Doskonale nadaje się do letniej lemoniady, truskawkowego szejka, naleśników, a także do delikatnego aromatycznego deseru jakim jest galaretka z rozrobionego wodą syropu z dodatkiem poziomek prosto z krzaczka.
Zapraszam serdecznie i zmykam korzystać z krótkiego urlopu:)

galaretki1
Galaretka bzowa z poziomkami
Składniki:
• 2 szklanki zimnej wody
• 10-12 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu
• 2 łyżeczki agaru
• 1 łyżka soku z cytryny
• poziomki, jagody lub inne owoce sezonowe
Wykonanie:
1. Wodę wlewamy do nie dużego garnuszka, wlewamy syrop, sok z cytryny i wsypujemy agar. Wszystko dokładnie mieszamy aż agar się rozpuści.
2. Zawartość garnka zagotowujemy. Gotujemy 1 min.
3. Do małych salaterek wlewamy naszą galaretkę, wrzucamy trochę świeżych owoców i odstawiamy w chłodne miejsce aby stężała.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.