zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

„Pora na pomidora” na pikniku „Poznaj dobrą żywność” w Warszawie

| 0 komentarzy

Przyszło lato więc znowu przyszła „Pora na pomidora”! Przez całe wakacje będziemy Was zachęcać do jedzenia polskich warzyw i owoców, częstować koktajlami, sałatkami i naturalnymi lodami z owoców.
Inauguracja tego owocowo- warzywnego przedsięwzięcia odbyła się już 16 maja na pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas imprezy odbyły się pokazy kulinarne, prezentacja zdrowej żywności oraz konkursy z nagrodami.
Moim zadaniem było tym razem nie tylko zachęcanie do jedzenia warzyw i owoców najmłodszych, ale również pokazanie w dobrym świetle bardzo zdrowych a jednak nie do końca docenianych kasz.

11112870_1137672326258273_7967350901575350595_n

Sądząc po minach dzieciaków próbujących potraw na prowadzonym przeze mnie pokazie kulinarnym, chyba się udało. Tym bardziej że dzieciaki miały okazję spróbować kaszy jaglanej, gryczanej czy pęczaku w zupełnie innej odsłonie niż tej jaką zdarza im się jeść w domu czy przedszkolu. Zrobiliśmy m.in czekoladowy budyń z jaglanki, placuszki z kaszy gryczanej, gryczaną z pieczarkami, oraz kolorową sałatkę z owocami i pęczakiem.Jak widać na zdjęciu wśród seniorów również nie brakowało chętnych do degustacji.

_V7A0001

_V7A0123

_V7A9996

_V7A0197

Paulina i Monika niezmiennie dzielnie walczyły na stoisku z blenderami produkując ogromne ilości zdrowych koktajli i lodów i podpowiadały jak wprowadzić owoce i warzywa do codziennej diety niejadka, aby było pysznie, zdrowo i kolorowo.

_V7A0099

_V7A0092

_V7A0313

Tak było w maju a ostatnimi czasy „Pora na pomidora” zawitała w Uniejowie. Relacja wkrótce:)

fot. Kacper Bartczak

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.