zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Risotto ze słonecznika z bobem i cukinią

| 0 komentarzy

pestkotto

Nasiona słonecznika – ulubiona przekąska z dzieciństwa która uzależniała. Jak zacząłeś łuszczyć nie mogłeś przestać. Ach, to były czasy. Wcinanie pestek na trzepaku, poważne rozmowy o chłopkach, snucie planów na przyszłość. Dziś pestki wyparte zostały niestety przez chipsy. Bo nasiona słonecznika chociaż tłuste, są w przeciwieństwie do chipsów i innych chrupek nieprzetworzone i pełne cennych składników: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, żelaza, witamin E, A, D oraz z grupy B. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej korzystnie wpływają na niektóre narządy np. na śledzionę i trzustkę, wzmacniają Qi, nawilżają jelita, pomagają w zwalczaniu zaparć.
Obecnie raczej nie mam zwyczaju „łuszczenia” pestek, ale słonecznik również gości w moim menu, głównie jako dodatek: a to do owsianki, a to jako składnik pesto lub sałatek. Ale żeby był oddzielnym daniem? Nigdy się nie zdarzyło.
Aż do dnia, kiedy na blogu My New Roots odkryłam przepis na risotto z pestek słonecznika. Co za genialny pomysł!
Risotto to bez wątpienia nie jest odpowiednie określenie na to danie, w końcu jest ono oryginalnie, jak sama nazwa wskazuje zrobione z ryżu. Więc słonecznikotto? czy pestkotto? Jeśli posmakuje Wam to danie i będziecie chcieli przygotowywać je częściej, nazwiecie je jak Wam się będzie podobało:). Tymczasem spieszę z przepisem który pochodzi z STĄD, aczkolwiek został nieco przez mnie zmodyfikowany.

risotto2

pestkotto1

Risotto ze słonecznika

Składniki (na 2 porcje):

2 ½ szklanki niesolonych nasion słonecznika
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oleju kokosowego
2 średnie cebule, drobno pokrojone w kostkę
5 ząbków czosnku
szczypta soli morskiej
2 szklanki bobu
1 średnia cukinia

Wykonanie:

1.Pestki słonecznika zalewamy wodą i moczymy przez noc z 2 łyżeczkami soli morskiej.
2.Następnego dnia pestki odsączamy z wody. Ok 3/4 szklanki pestek z dwóch i pół namoczonych miksujemy z 1/2 szklanki wody na gładko. Odstawiamy na potem.
3. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, sól. Cały czas mieszając smażymy 2-3 min. Dodajemy wyciśnięty a następnie pozostałe nasiona słonecznika i około 2 szklanki bulionu.
4. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut, w zależności od wielkości swoich nasion, dodając bulion, ile potrzeba.
5. Po ugotowaniu nasiona powinny być al dente.
6. Dodajemy śmietanę słonecznikową , mieszamy, doprawiamy do smaku.
7. Bób gotujemy do miękkości, po ostygnięciu obieramy ze skórki. Cukinię kroimy w plasterki, solimy z obu stron i smażymy na oleju kokosowym.
8. Na talerz nakładamy risotto, ugotowany bób i cukinię. Danie można skropić olejem lnianym lub oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.