slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Przetworami jesień się zaczyna… czyli śliwkowy chutney i dżem malinowy z produktów od Free Delikatesy Ekologiczne | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Przetworami jesień się zaczyna… czyli śliwkowy chutney i dżem malinowy z produktów od Free Delikatesy Ekologiczne

| 1 komentarz

czatnej2

Wypoczęta i zrelaksowana wracam po urlopowej przerwie z garścią nowych pomysłów kulinarnych. We Włoszech było cudownie. Włoskie jedzenie totalnie skradło moje serce ale z radością przyjechałam do domu bo wrzesień to dla mnie najsmaczniejszy miesiąc w roku również u nas w Polsce. A że w mojej kuchni „przetworami jesień się zaczyna”, podzielę się z Wami dwoma moimi ulubionymi przepisami na jesienne przetwory które przygotowałam z czekających już na mnie po powrocie w paczuszce składników od sklepu Free Delikatesy Ekologiczne:)

czatnej3
Pierwsza propozycja to śliwkowy chutney. Jest to popularny w kuchni indyjskiej sos podawany jako dodatek do wielu potraw. Ja traktuję go jako rodzaj wytrawnych powideł i najchętniej zjadam na kawałku chleba czyli w formie kanapki. Mój chutney jest dość gęsty dlatego daje się smarować. Dzięki zawartości korzennych, rozgrzewających przypraw takich jak imbir, kumin, cynamon i goździki jest bardzo aromatyczny i polecany na jesienne chłody. Do mojej wersji chutney’u dodaję orzechy włoskie ale nie są niezbędne.

sliwki
Składniki:
ok 500 g świeżych śliwek, najlepiej węgierek
• 4-5 śliwek suszonych BIO
• 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
• 2 czerwone cebule
• 1 łyżka rodzynek BIO
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• szczypta chilli
• 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1 łyżka startej skórki z cytryny lub z pomarańczy (opcjonalnie)
• 2 łyżki oleju
• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich BIO
Wykonanie:
1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki suszone możemy wcześniej namoczyć.
2. W rondlu z grubym i szerokim dnem lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mielone przyprawy: imbir, kumin, goździki, cynamon i chilii. Smażymy przez kilka sekund ciągle mieszając drewnianą łyżką aż poczujemy charakterystyczny korzenny aromat.
3. Do rondla wrzucamy cebulę, mieszamy, a po kilku minutach śliwki i dokładnie mieszamy je z przyprawami i cebulą. Dodajemy ocet balsamiczny, pozwalamy mu odparować. Dodajemy cukier lub ksylitol, wrzucamy rodzynki. Dodajemy sól.
4. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy ok 30-40 min co jakiś czas mieszając. Możemy dodać odrobinę wody aby śliwki nie przywierały.
5. Pod koniec gotowania, gdy śliwki będą się rozpadały dodajemy skórkę cytrynową i ewentualnie doprawiamy.
6. Na oddzielnej patelni podprażamy orzechy włoskie po czym dodajemy do chutney’u pod koniec gotowania.
7. Gotowy chutney przedkładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy*
* u mnie zazwyczaj wszystko zostaje zjedzone na bieżąco więc nie ma co pakować do słoików:)

czatnej1
Druga propozycja to dżem malinowy słodzony daktylami z nutką wanilii. Doskonale się sprawdza zimą jako dodatek do rozgrzewającej herbatki lub jaglanki.
Dżem malinowy z daktylami i wanilią (bez cukru)
Składniki:
2,5 kg malin
• 15 daktyli BIO (lub więcej jak kto woli)
• ½ szklanki ksylitolu (opcjonalnie, jeśli maliny nie są dość słodkie)
• 2 laski wanilii

maliny
Wykonanie:
1. Maliny wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy na średnim ogniu aż puszczą sok i utworzy się piana którą możemy zebrać ale ja tego nie robię.
2. Wrzucamy pokrojone w paseczki daktyle i dalej gotujemy na mniejszym ogniu często mieszając. W miarę potrzeby dodajemy ksylitol. Gotujemy około godziny.
3. Mniej więc w połowie gotowania dodajemy ziarenka z 2 lasek wanilii. Czas gotowania możemy skrócić lub wydłużyć. Im dłużej tym konfitura słodsza i gęstsza.
4.Gorące konfitury przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków które mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

dzem

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.