zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jesienny krupnik z dynią oraz zaproszenie na warsztaty kulinarne.

| 1 komentarz

Zawsze kiedy przychodzi odczuwam smutek. Że to już nieuchronny koniec ciepłych, długich dni, wieczorów przy dźwiękach świerszczy i wakacyjnych wyjazdów. A potem się w niej rozsmakowuje. Bo z Jesienią tak to już jest, że z upływem czasu staje się bardziej piękna, dojrzała, bardziej kolorowa i melancholijna, aby w końcu chylić się ku końcowi i przejść w depresyjny listopad.
Ale do listopada jeszcze trochę czasu a jesień właśnie osiągnęła apogeum swojego piękna, więc cieszmy się chwilą:) Wyjdźmy do parku poszurać nogami w liściach. Jedzmy dynie, jabłka i śliwki, ugotujmy jakąś dobrą zupę!. Na przykład ten prosty a jakże smaczny krupnik z dodatkiem dyni.

 

Jesień na moim Instagramie:)

tło1

A jeśli chcielibyście poznać tajniki gotowania jesienią, dowiedzieć się czegoś więcej na temat dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej i gotowania wg 5 przemian, zapraszam na warsztaty kulinarne które odbędą się 29 października w Białymstoku, w Studiu Kulinarnym 7/1.
więcej informacji na stronie wydarzenia na FB, czyli TUTAJ.

A tymczasem zapraszam na krupnik, gotowany wg 5 przemian, a jakże:)

Składniki:
2 marchewki (Z)
• 1 pietruszka (Z)
• ½ korzenia selera (Z)
• ½ szklanki kaszy jęczmiennej mazurskiej lub wiejskiej (Z)
• listki z selera naciowego
• natka pietruszki (D)
• 1 mała cebulka (M)
• kawałek dyni (po pokrojeniu w kostkę ok 1 szklanka) (Z)
• 2 listki laurowe (M)
• 4-5 ziarenka ziela angielskiego (M)
• plasterek imbiru (M)
• 1/4 łyżeczki kurkumy (O)
• 1 płaska łyżeczka tymianku (O)
• sól (W)

krupnik
Wykonanie:
1. Zagotowujemy wodę, wrzucamy kurkumę i tymianek (O).
2. Marchewkę, pietruszkę i seler (Z) obieramy i kroimy w plasterki (seler w kostkę), dynię (Z) również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do zupy. Gotujemy kilka minut po czym dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka (Z) i przepłukaną wcześniej w zimnej wodzie kaszę (Z).
3. Wrzucamy ziele angielskie (M), listek laurowy (M), cebulkę (M) przekrojona na pół oraz plasterek imbiru (M). Gotujemy aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana.
4. Pod koniec gotowania dodajemy sól (W), a na koniec natkę pietruszki (D).

1 komentarz

  1. Dynia <3 To chyba składnik, który najbardziej kojarzy mi się z jesienią. Świetny pomysł na obiad, ale co sądzicie o śniadanku? Lubicie np owsiankę? :) http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/oswoic-owsianke/

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.