zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Rozgrzewający gulasz z dyni z cieciorą i jarmużem z produktów z Free Delikatesy Ekologiczne

| 1 komentarz

 

gulasz

Początek miesiąca to czas kiedy z niecierpliwością czekam na wizytę kuriera. I tym razem pojawił się niezawodnie z paczuszką pełną ciekawych eko produktów od sklepu Free Delikatesy Ekologiczne. W tym miesiącu wybrałam parę produktów które pomogły mi w przygotowaniu wegańskiego, a zarazem sycącego i bardzo smacznego gulaszu. Potrawy która bez problemu zastąpić może danie mięsne. A wszystko dla mięsożernego głodomora który odwiedził nas w miniony weekend czyli mojego brata.

gulasz1
Zadanie nie było wcale takie trudne jak się niektórym wydaje. Aby wzmocnić smak dań warzywnych wystarczy dodatek pewnych przypraw z dużą ilością „umami” ale pozbawionych okrytego złą sławą glutaminianu sodu. Jednym z takich produktów są płatki drożdżowe. Jest to przyprawa którą wytwarza się z drożdży nieaktywnych. W przeciwieństwie do żywych drożdży nie powodują one procesu fermentacji w przewodzie pokarmowym za to bogate są w szereg mikroelementów oraz dużą ilość witamin z grupy B. Mają też dużą wartość odżywczą no i przede wszystkim intensywny, lekko serowy smak. Dodawać je można do zup, sosów gulaszy oraz do potraw udających dania z serem, można używać jako posypkę do kanapek.
Innym bardziej znanym dodatkiem wzmacniającym smak potraw wegańskich jest niezastąpiony sos sojowy. Ja używam dobrej jakości sosu sojowego ze zmniejszoną ilością soli a w dodatku bez glutenowego A jest to sos tamari. Sos sojowy, ponieważ wytwarzany jest z fermentowanej soi zawiera również mnóstwo enzymów pomagających w trawieniu.
W sycącym wegańskim gulaszu nie może zabraknąć też warzyw strączkowych czyli głównego źródła białka. Dla mojego odwiedzającego często siłownię brata to bardzo istotny składnik pokarmowy ;). Niestety osoby które rzadko sięgają po strączki mogą mieć problemy z ich trawieniem. U osób takich mogą się często pojawiać nieprzyjemne dolegliwości takie jak gazy i wzdęcia. Jednym ze sposobów radzenia sobie z tym problemem (oprócz moczenia i dodawania odpowiednich przypraw) jest gotowanie strączków z morskim wodorostem kombu. Wodorosty kombu nie tylko zwiększą strawność strączków ale i wzbogacają potrawę w minerały w tym w cenny jod.
Ok, ale przejdźmy do gulaszu który podbił serce a właściwie podniebienie mojego brata. Oto przepis na bardzo sycące i rozgrzewające zarazem jesienne danie:

Gulasz z dyni z jarmużem i cieciorką

Składniki:
1 nieduża dynia hokkaido BIO
1/2 kopru włoskiego BIO
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 korzenia selera
1 korzeń pietruszki
4 liście jarmużu
1/2 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej na noc w wodzie

3 cm glonu kombu
1 cm imbiru BIO
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki sosu tamari
sól himalajska
pieprz
olej do smażenia
1 łyżka oleju z pestek dyni

Wykonanie:

1. Dynię kroimy w dość drobną kostkę, podobnie postępujemy z cebulą, koprem włoskim i selerem. Pietuszkę kroimy w plasterki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy na patelnię: kumin, kurkumę, cynamon i rozdrobniony imbir. Mieszamy szybko drewnianą łyżką, po czym dodajemy cebulę i koper włoski. Smażymy przez chwilę, dodajemy odrobinę soli, czosnek i resztę warzyw. Zalewamy wodą i dotujemy na średnim ogniu ok 20 min.
3. W międzyczasie gotujemy wcześniej namoczoną ciecierzycę razem z ok 2-3 cm kawałkiem glona kombu. (można też ją ugotować wcześniej).
4. Pod koniec gotowania do gulaszu dodajemy pozbawione nerwu głównego i pokrojone liście jarmużu oraz ugotowaną ciecierzyce. Gotujemy ok 5 min po czym dodajemy sól, płatki drożdżowe oraz sos tamari. gotujemy jeszcze ok 10 min.
5.Podajemy polany olejem z pestek dyni.

 

1 komentarz

  1. Na zimę jak znalazł :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.