zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Vademecum owsianki doskonałej. Owsianka w trzech odsłonach ze składników z Free Delikatesy Ekologiczne

| 1 komentarz

owsianka-pom1

Pamiętacie mój wpis z początku stycznia o postanowieniach noworocznych i moim dekalogu zdrowego stylu życia? Jednym z jego punktów jest:
„Jedz ciepłe śniadania!”
Ciepłe śniadanie to dla mnie świętość, jadam je również latem, ale to szczególnie zimą należy pamiętać, aby nie wychodzić z domu bez ciepłej strawy w żołądku.

Owsianka to idealne ciepłe śniadanie. Nie tylko dlatego że jest ciepła ale również dlatego że jest śniadaniem węglowodanowym, składającym się z węglowodanów złożonych które uwalniają się powolutku do krwi utrzymując wysoki poziom energii do południa.
Przeciętną owsiankę albo się kocha albo nienawidzi. Ja, jak wiecie należę do tej pierwszej grupy i uważam, że ci którzy za nią nie przepadają po prostu nie potrafią owsianki przygotować.
Dlatego w dzisiejszym wpisie podpowiem Wam co zrobić żeby owsianka była zdrowsza ale i smaczniejsza, co dodać do owsianki aby ją urozmaicić i jakie płatki oprócz owsianych można do niej dodać. Podpowiem też gdzie zaopatrzyć się w organiczne płatki i ciekawe, zdrowe dodatki do owsianki.

Co zrobić żeby owsianka była jeszcze zdrowsza?

1. Staraj się aby Twoja owsianka była urozmaicona. Owsianka to nie tylko płatki owsiane, możesz mieszać ze sobą różne zboża np. płatki jęczmienne, żytnie, orkiszowe czy gryczane. Możesz dodawać też różne kasze np. owsianą, jaglaną, komosę ryżową.

2. Wybieraj płatki dobrej jakości, najlepiej organiczne. Ogromny wybór płatków znajdziecie na Free Delikatesy Ekologiczne. Można w nim dostać płatki owsiane bezglutenowe, a oprócz typowych płatków owsianych, jęczmiennych czy orkiszowych, moją uwagę przyciągnęły płatki lniane. Płatki lniane śniadaniowe to forma siemienia lnianego, dzięki której organizm jest w stanie bardziej skorzystać ze zdrowych składników tych nasion – bogatych w kwasy omega-3, błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, cynk i żelazo.

3. Pamiętaj że płatki owsiane jak również płatki innych zbóż są pokarmem ciężkostrawnym dlatego nie powinno się jeść ich w postaci surowej. Koniecznie należy je poddać obróbce termicznej. Gotowane co najmniej 10 min. płatki są łatwiej strawne i przyswajalne i korzystnie działają na nasz przewód pokarmowy. Osobom o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowy zaleca się gotowanie nawet 20 minutowe. Sposobem skracającym czas gotowania jest moczenie płatków w wodzie lub w soku (najlepiej namoczyć na noc). Można też płatki podprażyć w suchym garnku.

4. Owsianka z samych płatków jest pokarmem zakwaszającym, warto więc łączyć ją z owocami lub warzywami (tak, tak owsianki wytrawne też są pyszne:)) lub z silnie zasadotwórczą kasza jaglaną. W połowie gotowania warto dodać pokrojone w kostkę jabłko, gruszkę lub startą marchewkę.

platki1

Co zrobić by owsianka była smaczniejsza?

1. Wiele osób gotując owsiankę zapomina o dodaniu do niej szczypty soli. To bardzo ważny składnik bez którego owsianka jest po prostu mdła i mało wyrazista.
2. Pamiętaj o dodaniu odrobiny dobrego tłuszczu. Polecam olej kokosowy którego 1 łyżeczka dodana do miseczki z owsianką sprawi, że będzie ona bardziej kremowa.
3. Ugotuj owsiankę wg 5 przemian. Ugotowana w ten sposób będzie potrawą zrównoważoną, zawierającą wszystkie 5 smaków które łagodnie będą wpływać na nasz organizm ale sprawią też, że potrawa będzie po prostu smaczna.
4. Na mleku czy na wodzie? Taki dylemat pojawia się często przed „owsiankowymi amatorami”. Ja owsiankę zaczynam gotować na wodzie, ale pod koniec zawsze dodaję mleko. Oczywiście roślinne. Polecam mleko z orzechów (np. laskowych), migdałów lub kokosowe. Są one bardziej „pełne” w smaku oraz bardziej odżywcze.
5. Pamięta o dodatkach! Bakalie, orzechy nasiona to dodatki które urozmaicą smak owsianki oraz będą stanowiły źródło cennych składników: witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy.

Dodatki do owsianki

Co można dodać do owsianki oprócz oklepanych rodzynek? Daktyle, suszone figi, żurawinę, orzechy laskowe, włoskie czy brazylijskie, pestki słonecznika lub sezam. W sklepie Free Delikatesy Ekologiczne w dziale Bakalie znajdziecie całą masę ciekawych i mniej popularnych produktów.
Np. suszoną miechunkę zwaną również „złotą jagodą Inków” lub jagodą inkaską. Owoc ten ceniony jest za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną przeciwzapalnych bioflawonoidów, witaminy A i C
Suszona morwa biała jest również bogactwem flawonoidów a dzięki dużej zawartości pektyn dobrze wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit.

A teraz przejdźmy do konkretów czyli przepisów na dwie mojej ulubione owsianki.

free1

 

Pomarańczowa owsianka z gruszką i orzechami

owsianka-pom3

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
• 200 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
• 100 ml mleka roślinnego lub wody (do namoczenia)
• szczypta soli
• szczypta kurkumy
• 2 łyżki rodzynek
• 1 łyżka suszonej miechunki czyli „złotej jagody Inków”
• 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
• 1 łyżka śniadaniowych płatków lnianych
• łyżka miodu lub syropu z agawy
• mleko roślinne, np. owsiane (1 szklanka)
• 1 gruszka
• 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
1. Płatki owsiane zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i mlekiem owsianym na noc
2. Następnego dnia namoczone płatki przełożyć do garnka, zagotować, (w miarę potrzeby dolać wody lub mleka), dodać szczyptę kurkumy, szczyptę soli, rodzynki, miechunkę i posiekane orzechy. Połowę gruszki pokroić w kostkę i wrzucić do owsianki, drugą połowę, pokroić w plasterki, będą do ozdoby. Gotować owsiankę ok 10 min, często mieszając aby się nie przypaliła.
3. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka. Przed podaniem dodać syrop z agawy 1 łyżkę masła lub oleju kokosowego. Posypać płatkami lnianymi.

owsianka-pom2
Mieszana owsianka z jabłkiem, granatem i płatkami kokosowymi

owsianka-jabl2

Składniki:

2 łyżki płatków owsianych
• 2 łyżki płatków jęczmiennych
• 2 łyżki płatków orkiszowych
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 2 daktyle
• 1 łyżka żurawiny suszonej (nie kandyzowanej!)
• 1 łyżka suszonej morwy białej
• 1 łyżka pestek słonecznika
• plasterek imbiru
• 1 łyżka płatków kokosowych
• 3 goździki
• szczypta soli
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• kilka kropel soku z cytryny
• 1 szklanka mleka roślinnego, np owsianego
• 1 łyżka oleju kokosowego.
• woda
• 1 małe lub 1/2 dużego jabłka
• 1/2 owocu granatu

Wykonanie:
1. Do suchego garnka wsypujemy płatki i podprażamy je na ogniu ciągle mieszając przez ok 1 minutę. Następnie zalewamy wrzącą wodą tak aby przykryła płatki. Dodajemy kurkumę, pokrojone drobno daktyle, pestki słonecznika i żurawinę. Gotuj ok 5 min.
2. Dodajemy imbir i goździki a następnie sól, pokrojone w kostkę jabłko sok z cytryny. Gotuj jeszcze 5 min. W razie potrzeby dodajemy gorącej wody.
3. Pod koniec gotowania dodajemy mleko. Gotujemy jeszcze parę minut. Wlewamy do miseczki , dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego i dosładzany w miarę potrzeby ksylitolem lub słodem jęczmiennym. Posypujemy płatkami kokosowymi i ziarenkami granatu.

1 komentarz

  1. kocham owsianki – dlatego wpis dla mnie bardzo fajny.
    Najlepsze są te na mleku kokosowym albo soku bananowym :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.