Miłość. Dzisiaj to ona gra pierwsze skrzypce. Od miłości zaś niedaleko do.. płodności. No co się śmiejecie, w końcu przy płodzeniu potomka to gorące uczucie jest bardzo wskazane;)
A czy wiecie jaki kolor mają pokarmy dobrze na płodności wpływające wg dietetyki TMCh? Nie, nie jest to kolor czerwony lecz… czarny. Duże znaczenie mają tu czarne nasiona roślin strączkowych a w szczególności czarna fasola, czarna soja i soczewica, ale również czarny sezam czy czarny ryż. Pokarmy te wzmacniają należące do przemiany wody „Nerki”. Pamiętać jednak należy, iż w terminologii Tradycyjnej Medycyny Chińskiej „Nerki” to nie tylko fasolkowate narządy których zadaniem jest usuwanie z krwi produktów przemiany materii, ale to również cały układ rozrodczy. Nerki, wchodzące w skład tzw. „dolnego ogrzewacza” przechowują Esencję i zarządzają procesami wzrostu i reprodukcji. Nie będę tu jednak rozwijać wątku roli Nerek w TMCh, a zainteresowanych zachęcam do sięgnięcia do literatury.
Przejdę zaś czem prędzej do tytułowej sałatki. Głównym jej składnikiem będzie czarna soczewica zwana belugą. Soczewicę wymieszam z pieczoną papryką, pieczonym batatem i jarmużem, całość posypię bardzo zdrowym gomasio z czarnym sezamem i czarną solą kala namak. Osobom pragnącym więcej „czerni” w sałatce polecam dodać jeszcze ugotowanego czarnego ryżu, ale nie jest konieczny. Sałatka ta nie dość że wzmocni Nerki to dostarczy olbrzymia ilość składników odżywczych zawartych w jarmużu, papryce, słodkich ziemniakach i soli.
Gomasio z czarnym sezamem
Gomasio czyli tzw. sól sezamowa to znany szczególnie w kuchni makrobiotycznej dodatek do potraw. Wykonany z nierafinowanej, naturalnej soli i nieoczyszczonego sezamu jest świetnym źródłem minerałów oraz cennego tłuszczu pochodzącego z sezamu. Sezam doskonale wpływa na prace układu pokarmowego, nawilża jelita, a poza tym jest ogromnym źródłem wapnia.
Stosunek sezamu do soli w gomasio powinien wynosić w zależności od pory roku 7:1 zimą i 14: 1 latem.
Moje Gomasio przygotowałam z mieszanki różowej soli himalajskiej i czarnej soli kala namak oraz mieszanki sezamu czarnego i białego nieoczyszczonego.
Czarna, nierafinowana sól kala namak to nowość w ofercie firmy Bio Planet z którą współpracę właśnie rozpoczynam. Dotychczas używałam drobnej czarnej soli która w rzeczywistości miała kolor różowy. Ta gruboziarnista jest jednak bardziej czarna więc wpisuje się bardziej do produktów wspierających płodność. Oprócz tego, co najważniejsze zawiera prawie wszystkie śladowe pierwiastki w łatwo przyswajalnej dla człowieka formie. Czarna sól pochodzi z wulkanicznych terenów Pakistanu, stąd wyczuwalny smak siarki który do złudzenia przypomina smak gotowanych jajek. Właśnie dlatego sól ta cieszy sie ogromną popularnością wśród wegan którzy używają jej jako dodatek to takich dań jak tofucznica czy pasta „pseudojajeczna”. Oprócz tego czarna sól stosowana jest bardzo często w kuchni Indyjskiej szczególnie jako składnik curry.
Gomasio
Składniki:
• 1/2 łyżeczki gruboziarnistej różowej soli himalajskiej
• 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
• 4 łyżeczki czarnego sezamu
• 3 łyżeczki sezamu białego nieoczyszczonego
Wykonanie:
1. Wsyp sezam na suchą, rozgrzaną patelnię i praż przez parę minut ciągle mieszając, uważając aby go nie przypalić. Pod koniec prażenia wsyp sól.
2.Wsyp sezam z solą do moździerza i utrzyj , tak aby grudki soli się rozdrobniły a ziarenka sezamu były lekko roztarte. przesyp do słoiczka.
czarne składniki sałatki
Sałatka z czarnej soczewicy z batatem i jarmużem
Składniki:
• 1 szklanka czarnej soczewicy (belugi)
• 1 średni batat
• 1 szklanka pokrojonego w paski jarmużu
• 1/2 szklanki czarnego ryżu (opcjonalnie)
• 1 czerwona papryka
• 1 mała czerwona cebula
dressing:
• 1 limonka
• 3 łyżeczki syropu z agawy
• 1 łyżeczka łagodnej musztardy
• 4 łyżki oliwy
szczypta soli
Wykonanie:
1. Soczewicę moczymy w wodzie min. 1 godz. , odlewamy wodę w której sie moczyła nalewamy nowej i gotujemy do miękkości z szczypta soli..
2. Batata obieramy i kroimy w kostkę ok 1cm, solimy skrapiamy oliwą i pieczemy w tem 180 st ok 30-40 min.
3. Paprykę przekrajmy na pół, pozbawiamy pestek, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy razem z batatami. Po ostudzeniu kroimy w paski.
4. W szklance łączymy składniki dressingu i dokładnie mieszamy tworząc emulsję.
5. Jarmuż przelewamy wrzątkiem i odsączamy na durszlaku.
6. Cebule kroimy w bardzo cienkie plasterki.
7. Wszystkie składniki łączymy delikatnie w misce, dodajemy dressing. Na koniec posypujemy gomasio.
1 komentarz
Skomentuj