zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ulubieńcy zimy

| 0 komentarzy

Zima znowu mnie rozczarowała… Ta najpiękniejsza, śnieżno – mroźna z cudownym słońcem trwała zaledwie kilka dni. Znowu nie zdążyłam wybrać się na biegówki a moje marzenia o urodzinowym kuligu znowu zostało niezrealizowane :( Na szczęście zaliczyłam parę cudownych spacerów w takiej oto scenerii.

zima1

zima2
Pozostałe tygodnie zazwyczaj były szaro-bure. Było ciężko, na szczęście wiosna coraz bliżej. Jak przetrwałam ten trudny czas? Oto zestaw ulubieńców mijającej zimy:
1. Filmy dokumentalne.
Największą zmorą każdej bez wyjątku zimy są długie wieczory i krótkie dnie. Najlepszą alternatywą jest więc najczęściej spędzenie wieczoru w domu, ewentualnie wypad do kina. Tak. To na pewno nic odkrywczego, ale dobry film to zdecydowanie jeden z fajniejszych pomysłów na zimowe wieczory. A ja tej zimy zaczarowana zostałam przez parę bardzo dobrych filmów dokumentalnych. Co prawda nigdy nie byłam ich szczególna fanką, a już pójście do kina na dokument wydało mi się dziwne i bezsensowne. Zmieniłam jednak zdanie gdy w grudniu pojawił się film „Nadejdą lepsze czasy” który na długo zapisze się w mojej pamięci. To obraz polskiej reżyserki Hanny Polak którego akcja rozgrywa się na jednym z największych moskiewskich wysypisk które stało się nieformalnym „miastem” ludzi bezdomnych. Bohaterką jest młoda, bezdomna dziewczyna Jula której losy autorka filmowała aż przez 14 lat. Film wstrząsający i poruszający, nie można przejść obok niego obojętnie.


Kolejny świetny dokument który obejrzałam w kinie tej zimy to „Sól ziemi” Wima Wendersa. „Fotograf to ktoś kto – dosłownie- rysuje światłem. Pisze i przepisuje świat światłem i cieniem.” Tak rozpoczyna się ten niezwykły film o brazylijskim fotografie Sebastiao Salgado, artyście który posługuje sie jedynie techniką zdjęć czarno-białych. Jego zdjęcia są niezwykłe. Pokazuje na nich przede wszystkim ludzi którzy są właśnie tą tytułową solą ziemi: ich cierpienie, ciężką pracę, głód, skutki nierównego podziału dóbr. Zwraca uwagę świata na tragedie które dotykają ludzi na całym globie od Ameryki Południowej i Afryki po Europy. Ale ostatnie dzieło Sebastiao, album Genesis pokazuje tym razem nie człowieka, a dziką przyrodę sfotografowaną w miejscach gdzie jest ona jeszcze nietknięta. Tak jak oczywistym jest że czarno – biały portret człowieka może być piękny, tak czarno białe zdjęcie przyrody? Gdzie kluczową rolę zawsze odgrywają barwy a szczególnie zieleń? A jednak przyrodnicze zdjęcia Sebastiao również są niesamowite. A to jest moje ulubione:

słonie

2. Element Żeński – blog
Lubię plotkować o kosmetykach a jeszcze bardziej podglądać kosmetyki w łazienkach kobiet które odwiedzam. Dlatego tak bardzo spodobał mi się element żeński. Blog nie tyle o kosmetykach co o dziewczynach które ich używają. Założony przez dwie fajne babki: Monikę Kucel, znaną z bloga vintage-hunters.com oraz Paulinę Puchalską. Blog jest bardzo minimalistyczny i czytelny. Zawiera mało tekstu jednak wiele konkretnej treści. Zawiera wywiady z kobietami w różnym wieku na temat kosmetyków i pielęgnacji. Każdy wywiad zawiera podobne pytania a jednak czytam to zawsze z ogromnym zaciekawieniem. Porusza tematy pielęgnacji ale też makijażu. Wszystko jest tu takie świeże i inspirujące. Przeczytałam od deski do deski i z niecierpliwością czekam na nowe posty bo temat pielęgnacji skóry zaczął mnie ostatnio szczególnie interesować. Bo jeśli nie po 35 roku życia to kiedy :)
3. Pielęgnacja. Ministerstwo Dobrego Mydła
Szukając dobrej jakości kosmetyków do pielęgnacji ciała w wielu źródłach natknęłam sie na bardzo dobre opinie na temat Ministerstwa Dobrego Mydła. Że ich mydła mają dobry skład, że się dobrze pienią i nieziemsko pachną. Swoją przygodę z Ministerstwem zaczęłam od pilingującego mydła ogórkowego i mydła rozmarynowego. No i muszę powiedzieć że jestem zachwycona. W kolejce do przetestowania stoi detoksykujące mydełko z węglem aktywnym, ananas, czekomięta i olej z pestek śliwki bo dodam jeszcze że w Ministerstwie kupić można nie tylko mydła ale również kule kąpielowe, masła, peelingi i oleje, a wszystko najwyższej jakości.
mydła1

4. Zabawa z pisakiem do ceramiki
Ciągle jestem na etapie urządzania mojej nowej kuchni. Dlatego czynnością która pochłaniała mnie na wiele zimowych wieczornych godzin było buszowanie po sklepach ze skandynawskim wyposażeniem do kuchni. Zachwycając się pięknymi, minimalistycznie ozdobionymi ale bardzo drogimi kubeczkami, filiżankami i innymi ceramicznymi naczyniami w skandynawskim stylu w przeróżnych sklepach internetowych, pomyślałam: a czemu by samemu nie zrobić takiej unikatowej, oryginalnej miseczki czy kubeczka? Na popularnym serwisie aukcyjnym zakupiłam więc pisaki do ceramiki. Wcześniej zaś kilka tanich białych kubeczków, miseczek i doniczek i zaczęłam zabawę która naprawdę mnie wciągnęła. Taki pisak kosztuje kilkanaście złotych, najtańszy biały kubek lub filiżanka 5zł. Można więc naprawdę dużo zaoszczędzić a do tego mieć ogromną satysfakcję że stworzyło się coś samodzielnie. Moje esy floresy na kubkach i doniczkach są jeszcze trochę koślawe, ale myślę że to kwestia wprawy;)

ceramika1

 

ceramika3
5. Jedzenia: cykoria
Wstyd się przyznać ale odkryłam to warzywo dopiero tej zimy. Oczywiście próbowałam jej kiedyś ale nie przypadła mi do gustu z powodu charakterystycznego gorzkawego smaku. Okazuje się jednak że cykoria traci swoją goryczkę podczas pieczenia lub smażenia. Dlatego kiedy przygotowywałam duszoną cykorię na maśle klarowanym ze świeżym tymiankiem całkowicie się w niej zakochałam. Oto i przepis na to proste danie.

cykoria1
Cykoria duszona na maśle klarowanym z tymiankiem
Składniki:
4 cykorie
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 łyżeczka tymianku suszonego
• Kilka gałązek tymianku świeżego
• sól
• łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Cykorię kroimy wzdłuż na pół a potem każdą polówkę jeszcze raz na pół. Możemy tez po prostu poodrywać liście.
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub w wersji wegańskiej olej kokosowy. Na patelni układamy cykorię, posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Dusimy parę minut, polewamy syropem klonowym lub posypujemy większą szczyptą cukru muscowado, wrzucamy gałązki świeżego tymianku. dusimy jeszcze ok 10 min n małym ogniu, aż cykoria się zeszkli i skarmelizuje.
Pyszne jako dodatek ale również jako samodzielne danie.

cykoria2

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.