zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bezglutenowa tarta z botwinką z jaglanym wypełnieniem

| 2 komentarzy

tarta1

Proszę Państwa, oto wspaniała tarta, idealna na letni obiad lub kolację. W roli głównej – botwinka, ale jest też poczciwa jaglanka (tym razem w formie płatków jaglanych).  Wymyśliłam tę tartę kilka dni temu (a właściwie wymyśliłam połowicznie*),  chcąc uszczęśliwić koleżankę leżącą w szpitalu i mającą dość „ cudownych” posiłków szpitalnych. Tarta okazała się tak smaczna że ledwo udało mi się zostawić  koleżance kawałek. Pochłonęłam prawie całą kiedy była jeszcze gorąca. A dziś mam wielką ochotę zrobić ją ponownie. Tak więc nie przedłużając zapraszam na przepis.

botwinka

*(tzn. przepis na spód pochodzi stąd, a ja wymyśliłam wypełnienie)

 

Składniki:

Spód tarty:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanka skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki (12 łyżek) lodowatej wody
  • ¾ kostki masła (ok. 150 g)

Wypełnienie:

  • pęczek botwinki z młodymi buraczkami
  • 1 cebula
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • olej kokosowy do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Kurkuma
  • Tymianek
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie spodu:

  1. Wszystkie mąki , skrobię i sól mieszamy dokładnie w większej misce. Wrzucamy do malaksera. Zimne masło prosto z lodówki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki, krótko miksujemy aż zrobią się okruszki.
  2. Dodajemy stopniowo bardzo zimną wodę i jeszcze raz miksujemy. Wyjmujemy szybko ciasto z malaksera, powinno dać się ulepić. Lepimy z ciasta kulę którą dzielimy na 4 części. Każdą z części rozcieramy przez chwile na blacie stolnicy za pomocą nadgarstka. Łączymy wszystkie części razem ponownie w kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na blacie obsypanym mąką, jeśli jest to kłopotliwe (tzn. kiedy ciasto się łamie) można po prostu wykleić nim formę do tarty (uprzednio nasmarowaną masłem), dokładnie dociskając do formy ciasto.

Wykonanie wypełnienia:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, liście botwinki myjemy i kroimy w paski, buraczki oddzielnie gotujemy do miękkości.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę,  po chwili botwinkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy. Podlewamy wodą lub bulionem jeśli jest konieczność
  3. Do mniejszego garnuszka wsypujemy płatki jaglane, zalewamy je niepełną szklanką wrzątku, dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli i gałkę muszkatołową.  Gotujemy kilka minut, wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy kolejne kilka minut cały czas mieszając.
  4. Do masy z płatków jaglanych wrzucamy zawartość patelni czyli uduszoną cebulkę z botwinką i czosnkiem, mieszamy.
  5. Na wyłożone w formie ciasto przekładamy jaglany farsz, na wierzch układamy pokrojone w plasterki, ugotowane wcześniej buraczki.  Pieczemy ok 40 min w temp. 180 st.

tarta2

2 Komentarze

  1. Do zrobienia !!!!!!!!!!!!!!!

  2. Jejku jak to przepysznie wygląda, śmigam jutro na zakupy i kuchcę!!

    Dzięki papa!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.