zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jaglane kluseczki podane na leczo

| 3 komentarzy

leczo1

Leczo to chyba pierwsza potrawa którą nauczyłam się robić. Było to jeszcze w podstawówce, kiedy moi rodzice stali się posiadaczami ogródka działkowego i od początku namiętnie zaczęli uprawiać cukinie.  I jak już ugotowałam swoje pierwsze leczo i wyszło mi naprawdę nie źle, gotowałam je  na okrągło do póki w ogrodzie nie skończyły się cukinie i pomidory. Robiłam różne wariacje tej potrawy: z fasolką szparagową, z oliwkami a nawet z zielonym groszkiem. Potem leczem się przejadłam i na długie lata omijałam z daleka. Ale kiedy w tym roku na Węgrzech zamówiłam prawdziwe węgierskie leczo znowu odpłynęłam. Przypomniało mi się to moje pierwsze, proste leczo z trzech składników: cukinii, papryki i pomidorów i zapragnęłam znowu odtworzyć je w domu. Tak też zrobiłam kiedy pojawiły się pierwsze młode cukinie. Leczo to zdecydowanie sezonowa potrawa. Najlepiej smakuje z własnych malinowych pomidorów i młodej świeżo zerwanej cukinii. Uwielbiam jeść je z kaszą lub po prostu z dobrym chlebem, tym razem podałam je z kluseczkami jaglanymi.

IMG_9170

leczo2

 

Leczo:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 4 nie duże pomidory
  • 1 cebula
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 4 łyżki oleju

 

Wykonanie:

  1. Cukinie kroimy w plasterki, półplasterki lub kostkę, jak kto woli, cebulę kroimy w kostkę, paprykę w grubsze paski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy najpierw cebulę po chwili cukinię. Warzywa lekko solimy, dodajemy kumin, kurkumę. Smażymy kilka minut, dodajemy paprykę, a po kolejnych 5 minutach pomidory, czosnek i resztę przypraw. Gotować jeszcze 10-15 min.

Kluseczki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • około 4 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • porządna szczypta soli

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy przelewając wcześniej wrzątkiem w stosunku z wodą 1:2
  2. Kiedy kasza przestygnie miksujemy ją na gładko, dodajemy skrobię i sól i wyrabiamy ciasto. Nawet jeśli ciasto się klei nie dodajemy zbyt dużo dodatkowej mąki bo kluseczki mogą być wtedy zbyt twarde. Możemy zastosować sposób przygotowania klusek śląskich: zmiksowaną kaszę podzielić na 4 części w misce, jedna cześć wyjąć i w jej miejsce wsypać skrobię (są to mniej więcej 4 łyżki skrobi), potem wyjętą kasze włożyć z powrotem i wyrobić ciasto.
  3. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i robimy dziurkę małym palcem. Przy lepieniu lulek dobrze co jakiś czas zwilżyć wodą dłonie.
  4. Kluski gotujemy w osolonej wodzi ok 5 min. od wypłynięcia.

3 Komentarze

  1. Również uwielbiam świeże, letnie leczo! Doskonały pomysł z podaniem z kluseczkami :) Mam nadzieję, że kiedyś również spróbuję tego oryginalnego, węgierskiego

  2. lubię leczo, lubię kluseczki – jednym słowem danie idealne, tylko nie wiem czy w taki upalny i duszny dzień jak dziś dałbym radę 😉 ale na kolacyjkę jak najbardziej 😀 pozdrawiam

  3. Leczo to szybka potrawa, smaczna i bardzo kolorowa. Nie wpadłabym jednak że do leczo można podać kluseczki i to z kaszy jaglanej… super smak :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.