zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Black burgers z czarnej fasoli i czarnego ryżu w „bułce” z pieczarek portobello

| 2 komentarzy

burger11

Między jednym a drugi wyjazdem wakacyjnym (były góry czas na Mazury : )) zamieszczam przepis na pyszne kotleciki lub na potrzeby fast foodu, jeśli mamy ochotę włożyć coś między połówki bułki i pobiec w świat –  burgery. Są naprawdę pyszne i intensywne w smaku więc zadowolą nawet zagorzałych fanów wołowego burgera lub tradycyjnych mielonych. Nazwałam je black burgery ponieważ do ich przygotowania użyłam czarnej fasoli i czarnego ryżu. Przypominam że z punktu widzenia dietetyki medycyny chińskiej, produkty te doskonale wzmacniają nerki. Dla intensywności smaku dodałam jeszcze podduszone z cebulką, pełne umami pieczarki.

burger22

A dla wszystkich biedaków na diecie bezglutenowej mam bardzo ciekawą propozycję. Wiem jak trudne jest zrobienie dobrej bułki bezglutenowej. Ale czy pyszny burger to  koniecznie burger w bułce? Moim zdaniem nie i ostatnio zachwycił mnie pomysł z włożeniem kotlecika z pysznymi dodatkami, keczupem i zieleniną w… dwa kapelusze olbrzymich pieczarek Portobello. Pisałam już o nich TUTAJ i od pewnego czasu jestem ich fanką. Wystarczy  podpiec kapelusze parę minut w piekarniku i  bezglutenową „bułę” mamy gotową. Serdecznie namawiam do spróbowania!

burgery44

burger33

A oto przepis na tytułowe black burgers:

Składniki: na ok 12 nie dużych burgerów

  • 1 szklanka ugotowanego czarnego ryżu
  • 1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli ( lub 1 puszka czarnej fasoli)
  • ½ szklanki bułki tartej lub mielonych grubo płatków owsianych (dla bezglutenowców bezglutenowych)
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy do strączków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

Wykonanie:

  1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, smażymy, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy Az pieczarki będą miękkie a cebula się zeszkli.
  2. W misce mieszamy ugotowany wcześniej czarny ryż i czarną fasolę. Blendujemy ręcznym blenderem ale niezbyt drobno ( jeśli zmiksujemy wszystko na pastę trudno będzie uformować kotlety). Dodajemy usmażone z cebulą pieczarki, ½ szklanki zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy w miarę potrzeby sola i pieprzem odstawiamy na ½ godziny do lodówki.
  3. Z masy formujemy burgery, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 35 min w tem. 180 st C.

 

Przygotowanie pieczarek portobello:

  1. Pieczarkom ucinamy nóżki, posypujemy solą, skrapiamy olejem.
  2. Pieczemy w temp. 200 st C 10-15 min. Uwaga, w trakcie pieczenia w kapeluszu będzie się zbierał sok, trzeba go odlać i jeszcze chwilę podpiec.
  3. Kiedy kapelusze ostygną możemy włożyć między nimi burger, oraz ulubiony sos i dodatki. Smacznego!

 

 

2 Komentarze

  1. Super pomysł z pieczarkami zamiast bułki! Muszę kiedyś spróbować. A jaka to przyprawa do strączków, którą dodajesz?

  2. przyznam, że bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnego burgera 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.