zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zdrowe batoniki owsiane z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi owocami od Bioplanet

| 3 komentarzy

batoniki1

Cukier to zło.  Pisałam już o tym wiele razy. Ale przychodzą czasem takie dni, kiedy musisz, po prostu musisz zjeść coś słodkiego. Bo za oknem szaro i smutno, bo zostawił cię chłopak, bo wkurzyła Cię szefowa. Wtedy nie zastąpione są domowe batoniki müsli które zawsze można zrobić ze zdrowszych a mimo to słodkich składników. I mieć czyste sumienie :).  Zawsze warto mieć je pod ręką. Nie tylko w chwilach smutku ale i radości . Żeby np.  uczcić jakiś mały sukces, albo, tak jak w moim przypadku,  fakt ,że jutro jedziesz w Bieszczady (hura!!!)  i fajnie będzie wziąć coś zdrowego i słodkiego na drogę.

batoniki5

Takie batoniki to również świetny pomysł na upominek dla bliskiej osoby. Całkiem niedawno sprawiłam nimi wiele radości koleżance dbającej o linię lecz uwielbiającej słodycze.

A dziś proponuję Wam szczególnie zdrowe batoniki, bo wzbogacone nie tylko młodymi orzechami laskowymi które uwielbiam, ale również jagodami inkaskimi i mieszanką z suszonych owoców z acai  od Bioplanet. W batonikach znalazł się też mus dyniowy, bo jak zauważyliście zapewne, z dyniami się ostatnio nie rozstaje.

Ekologiczne jagody inkaskie to ostatnio moja ulubiona przekąska. Bardzo lubię ich charakterystyczny cierpko -słodko-kwaśny smak. Bardzo fajnie przełamują słodki smak batoników.

inkaskie

Mieszanka suszonych owoców z acai to nowość wśród bioprzekąsek bioplanet skomponowana z suszonych owoców, m.in. morwy, żurawiny, jagód które obtoczone są w proszku ze znanych ze swych prozdrowotnych właściwości jagód acai. Świetnie nadaje się do owsianki albo naszych zdrowych batoników.

akai

batoniki4

A oto przepis:

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • ½ szklanki płatków jaglanych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki jagód inkaskich Bioplanet
  • 1/4 szklanki owoców suszonych z acai Bioplanet
  • ½ szklanki orzechów laskowych lub innych
  • 1/2  szklanki puree z dyni *
  • 1 szklanka namoczonych  i zmiksowanych daktyli
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

Wykonanie:

  1. Do większej miski wsypujemy suche składniki: płatki owsiane, płatki jaglane,  amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe,  suszone owoce i orzechy, szczyptę soli, cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Do miski dodajemy następnie składniki mokre: puree z dyni, namoczone wcześniej i zmiksowane daktyle, syrop klonowy lub z agawy, olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony), znowu wszystko dokładnie mieszamy najlepiej dłonią.
  3. Blaszkę  wykładamy  papierem do pieczenia, masę przekładamy na blaszkę i dokładnie dociskamy. Pieczemy w temp. 180 st C ok. 40 min.
  4. Po upieczeniu studzimy i  kroimy w prostokąty.

Uwagi:

Ja swoje batoniki zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką.  Możecie użyć innych płatków, np. żytnich, jęczmiennych czy gryczanych, możecie dodać innych orzechów, innych suszonych owoców i więcej przypraw. Zamiast puree z dyni można dodać zmiksowanego banana.

 

*Puree z dyni robimy w ten sposób: dynię, np. Hokkaido lub piżmową, kroimy w kostkę, następnie gotujemy w małej ilości wody lub na parze, albo pieczemy w piekarniku. Po ostudzeniu miksujemy na gładki krem. Takie puree można przetrzymywać w lodówce ok. 2-3 dni.

 

 

 

3 Komentarze

  1. Wyglądają mega apetycznie. Na pewno wypróbuję je w domu. :) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

  2. Muszę rozmrozić zamrażarkę więc sukcesywnie ją oczyszczam z produktów. Jesienią zamroziłam puree z dyni właśnie. Tym sposobem szukając inspiracji jak można zrobić z tego batony trafiłam tutaj. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Ja przepis zmodyfikowałam i dodałam do nich jagody goji, żurawinę, orzechy włoskie, migdały i owoce morwy białej, a daktyle zmiksowałam razem z morelami :) Też polecam ten wariant.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.