zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

„Steki” z kalafiora z sosem curry

| 3 komentarzy

stek11

Mark Twain powiedział kiedyś: „Kalafior to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem”.  Jest w tym wiele racji. Bo chociaż kapuście jak i innym warzywom kapustowatym niczego nie brakuje, potencjał kulinarny, jak również właściwości prozdrowotne kalafiora budzą ostatnio moje szczególne zainteresowanie. Kalafior, jak również jego krewniacy posiada przede wszystkim niezwykłe właściwości przeciwnowotworowe. Częste spożywanie kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania m.in  na raka prostaty i pęcherza moczowego. Wszystko dzięki licznym fitoskładnikom które kryją się w jego „różyczkach”, min. glukozynolanom. Badania naukowe pokazały, że substancje te są szczególnie skuteczne w połączeniu z… kurkuminą, składnikiem popularnej i bardzo zdrowej przyprawy jaką jest kurkuma, wchodząca w skład mieszanek curry. Warto łączyć tę przyprawę  z kalafiorem kusząc się np. na kalafiorowe curry

Ja, zainspirowana ciekawostką naukową również postanowiłam  przygotować  kalafiora w połączeniu z kurkumą właśnie. Nie jest to jednak typowe curry ale… „steki” z kalafiora.

Steki z kalafiora? Pomyślicie –  kalafior jak kalafior, na ciepło smakuje tak samo. Po co się wygłupiać z jakimiś „stekami”? Otóż nie, kalafior przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny. Jego grube plastry, posypane kurkumą (dla zdrowotności:)) podsmażamy na patelni a potem jeszcze dopiekamy w piekarniku. Miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Polany sosem, podany z opiekanymi ziemniaczkami i surówką stanowi świetny pomysł na lekki obiad. No ja oszalałam na jego punkcie. Zapraszam więc na przepis :)

stek3

 

stek

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 1 średni kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

Sos curry:

  • 1 szklanka różyczek kalafiora ( pozostałych po wykrojeniu 2 steków)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka  (lub więcej) curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼  szklanki mleka kokosowego.

 

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od wykrojenia steków, czyli grubych plastrów kalafiora. Zaczynamy kroić od łodygi dzięki Czemy plastry będą się trzymać i nie rozsypią się na różyczki. Najczęściej z 1 kalafiora udaje się wykroić 2, 3 plastry o grubości 1 cm, w zależności od wielkości kalafiora i grubości łodygi. Każdy plaster nacieramy solą, kurkumą i pieprzem.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy, kładziemy plastry i smażymy ok. 3-4 min z każdej strony na dość dużym ogniu, aby kalafior się zrumienił. Dobrze jeśli posiadamy patelnię nadająca się do pieczenia w piekarniku. W takim przypadku patelnie wraz z kalafiorem przekładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze 15 min, przewracając steki na drugą stronę po ok. 7 min. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej patelni, kalafior przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pozostałe różyczki  kalafiora wrzucamy do garnuszka i gotujemy do miękkości w małej ilości wody.  Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy utarty imbir i wyciśnięty czosnek, dodajemy kurkumę i curry i sól.  Smażymy aż cebula się zeszkli.
  4. Do ugotowanych różyczek kalafiora wlewamy mleko kokosowe, sos sojowy, dodajemy zeszkloną cebulę. Wszystko miksujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą, w miarę potrzeby dodajemy więcej curry, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy więcej mleka i jeszcze raz miksujemy.
  5. Gotowe steki podajemy na gorąco polane sosem curry.

 

stek2

Smacznego!

3 Komentarze

  1. Pomysł na kotlet fajny, choć mam nadzieję, że jak stek nie smakuje 😉

  2. Kasia, smakuje jak najlepszy kalafior na świecie:)

  3. Calkiem spoko tylko z mlodego kalafiura ciezko wykroic stejjki:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.