zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jawny pasztetożerca: dwa pasztety strączkowo – warzywno – jaglane

| 0 komentarzy

Muszę się Wam do czegoś przyznać.  Od pewnego czasu jestem skrytym, a właściwie jawnym pasztetożercą. Warzywno – strączkowo- jaglane pasztety to ostatnio  moja miłość. Piekę je prawie co drugi dzień,  do tego talerz gorącej zupy i nic innego mi tej jesieni nie potrzeba. Można je jeść na ciepło jako pieczeń na obiad lub jako składnik kanapki. Z pewnością zachwycą gości na świątecznym stole jako wykwintna przystawka. Na mojej liście najlepszych pasztetów świata jest z czerwonej soczewicy i dyni o którym pisałam już TUTAJ. A ostatnio dołączyły dwa kolejne: z czerwonej fasoli i pieczonych buraków oraz z białej fasoli i pieczonej papryki. Dodatek pieczonych warzyw do pasztetów to strzał w dziesiątkę. Są bardziej aromatyczne i intensywne w smaku niż gotowane. Jedyną wadą tych pasztetów  jest to, że zdecydowanie za szybko znikają. Dlatego polecam zrobić podwójna porcję.

 

img_0053

Pasztet z  czerwonej fasoli i pieczonych buraków

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (lub 3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 nie duże upieczone buraki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki przyprawy do strączków
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kuminu mielonego

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulkę, po kilku minutach smażenia na małym ogniu dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Można dodać trochę wody i dusić ok 5 min. Dodać upieczone, obrane i starte na grubych oczkach tarki buraki. Dodać sok z cytryny i sos sojowy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
  2. Do większej miski dodać odsączoną z wody fasolę z puszki, ugotowaną kasze jaglaną i cebulkę z burakami i przyprawami. Wszystko zmiksować ręcznym blenderem ale nie na bardzo gładką masę. Spróbować, w miarę potrzeby doprawić solą lub dodać więcej przypraw. Dodać mąkę z ciecierzycy. Jeszcze raz wymieszać łyżką. Można dodać jeszcze 2 łyżki oleju żeby pasztet nie był zbyt suchy.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Masę włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 min.

 

paprykowy

Pasztet z fasoli Jaś i pieczonej papryki

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej białej fasoli najlepiej Jaś
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 spora cebula
  • 1 jabłko
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 czerwone papryki
  • 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoika
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka pieprzy ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do strączków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

  1. Cebulę i obrane jabłko pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulę, po minucie również jabłko, następnie dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Można dodać trochę wody i dusić ok 5 min. Dodać 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
  2. Paprykę kroimy na 4 części, usuwamy nasiona, posypujemy solą, smarujemy olejem i pieczemy ok 40 min. Jedna paprykę wyjmujemy 10 min. wcześniej, posłuży do obłożenia pasztetu z wierzchu.
  3. Do większej miski wsypujemy ugotowaną fasolę, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną z jabłkiem i przyprawami cebulę, upieczoną paprykę, suszone pomidory. Wszystko zmiksować ręcznym blenderem, dodać mąkę z ciecierzycy i ewentualnie dodać więcej przypraw. Gotowy pasztet przełożyć do foremki, na wierzch położyć kawałki upieczonej papryki (tej wyjętej wcześniej z piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 60 min.

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.