slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Jawny pasztetożerca: dwa pasztety strączkowo – warzywno – jaglane | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jawny pasztetożerca: dwa pasztety strączkowo – warzywno – jaglane

| 0 komentarzy

Muszę się Wam do czegoś przyznać.  Od pewnego czasu jestem skrytym, a właściwie jawnym pasztetożercą. Warzywno – strączkowo- jaglane pasztety to ostatnio  moja miłość. Piekę je prawie co drugi dzień,  do tego talerz gorącej zupy i nic innego mi tej jesieni nie potrzeba. Można je jeść na ciepło jako pieczeń na obiad lub jako składnik kanapki. Z pewnością zachwycą gości na świątecznym stole jako wykwintna przystawka. Na mojej liście najlepszych pasztetów świata jest z czerwonej soczewicy i dyni o którym pisałam już TUTAJ. A ostatnio dołączyły dwa kolejne: z czerwonej fasoli i pieczonych buraków oraz z białej fasoli i pieczonej papryki. Dodatek pieczonych warzyw do pasztetów to strzał w dziesiątkę. Są bardziej aromatyczne i intensywne w smaku niż gotowane. Jedyną wadą tych pasztetów  jest to, że zdecydowanie za szybko znikają. Dlatego polecam zrobić podwójna porcję.

 

img_0053

Pasztet z  czerwonej fasoli i pieczonych buraków

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (lub 3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 nie duże upieczone buraki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki przyprawy do strączków
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kuminu mielonego

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulkę, po kilku minutach smażenia na małym ogniu dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Można dodać trochę wody i dusić ok 5 min. Dodać upieczone, obrane i starte na grubych oczkach tarki buraki. Dodać sok z cytryny i sos sojowy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
  2. Do większej miski dodać odsączoną z wody fasolę z puszki, ugotowaną kasze jaglaną i cebulkę z burakami i przyprawami. Wszystko zmiksować ręcznym blenderem ale nie na bardzo gładką masę. Spróbować, w miarę potrzeby doprawić solą lub dodać więcej przypraw. Dodać mąkę z ciecierzycy. Jeszcze raz wymieszać łyżką. Można dodać jeszcze 2 łyżki oleju żeby pasztet nie był zbyt suchy.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Masę włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 min.

 

paprykowy

Pasztet z fasoli Jaś i pieczonej papryki

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej białej fasoli najlepiej Jaś
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 spora cebula
  • 1 jabłko
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 czerwone papryki
  • 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoika
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka pieprzy ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do strączków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

  1. Cebulę i obrane jabłko pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulę, po minucie również jabłko, następnie dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Można dodać trochę wody i dusić ok 5 min. Dodać 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
  2. Paprykę kroimy na 4 części, usuwamy nasiona, posypujemy solą, smarujemy olejem i pieczemy ok 40 min. Jedna paprykę wyjmujemy 10 min. wcześniej, posłuży do obłożenia pasztetu z wierzchu.
  3. Do większej miski wsypujemy ugotowaną fasolę, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną z jabłkiem i przyprawami cebulę, upieczoną paprykę, suszone pomidory. Wszystko zmiksować ręcznym blenderem, dodać mąkę z ciecierzycy i ewentualnie dodać więcej przypraw. Gotowy pasztet przełożyć do foremki, na wierzch położyć kawałki upieczonej papryki (tej wyjętej wcześniej z piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 60 min.

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.