zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czekoladowe ciasteczka owsiane z pieprzem od Sarah Britton

| 2 komentarzy

 

ciastka3

Sarah Britton od bardzo dawna należy do moich blogowych guru. Z zainteresowaniem śledzę jej bloga My new roots i powiem szczerze, że jest to miejsce z przepisami z którego najwięcej potraw należy do mojej ścisłej czołówki najsmaczniejszych wege dań. To ona jest autorką przepisu na znany już bardzo dobrze w Polsce chlebek zmieniający życie z samych ziaren, to z jej bloga dowiedziałam się o najlepszej sałatce z zielonej soczewicy która do dzisiaj jest hitem wśród moich gości, albo o tofu z ciecierzycy…

Bardzo też lubię jej przepisy na zdrowe słodkości które mimo że faktycznie wykonane z samych zdrowych składników, zaspokoją podniebienie nawet najbardziej wybrednych łasuchów.

Bardzo się ucieszyłam kiedy książka Sary My new roots: inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę rokuukazała się w wersji polskiej i od dawna figurowała ona na mojej liście książkowych „must have” (od jej wydania minęło już trochę czasu). W końcu trafiła w moje ręce! Jak zwykle więc po nabyci nowej książki kulinarnej wieczór spędziłam przy zaznaczaniu przepisów do zrobienia.

ciastka4

ciastka5

A na pierwszy ogień poszły te oto niezwykłe ciasteczka. Chrupiące, słodkie, ale z nutką ostrości za sprawą pieprzu. Słodko – pikantne doznania smakowe znałam wcześniej z połączenia czekolady i ostrej papryki. Pieprz plus czekolada to dla mnie nowość która okazała się strzałem w dziesiątkę!  Polecam serdecznie szczególnie na długie zimowe wieczory szczególnie do kubka herbaty lub kakao.

ciastka1

ciastka2

 

Czekoladowe ciasteczka owsiane z solą i pieprzem

Składniki:

  • 1/3 szklanki słodu jęczmiennego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i ½ szklanki płatków owsianych
  • 60 g cukru kokosowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • Sól morska w płatkach do posypania

 

Wykonanie:

  1. Olej kokosowy roztapiamy w garnuszku, dodajemy słód jęczmienny, mleko roślinne i wanilię.
  2. Płatki owsiane mielimy w malakserze na dość gruboziarnista mąkę, wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki sypkie: cukier kokosowy, sól, sodę, proszek do pieczenia, pieprz. Mieszamy, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy ze słodem, mieszamy, dodajemy posiekaną czekoladę.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżki wykładamy masę na blachę w formie ciasteczek, zostawiając ok 5 cm odstępy bo ciasteczka zwiększą swą objętość. Na wierzchu można ciasteczka posypać odrobiną soli w płatkach.
  4. Pieczemy ok 15 min. w temperaturze 180 st C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 min., potem przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

 

 

2 Komentarze

  1. Strasznie lubię wypieki na oleju kokosowym! <3

  2. Zdecydowanie trzeba będzie wypróbować :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.