zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bezglutenowe, czekoladowe ciasto z kremem fistaszkowym z mąką z sorgo od Bioplanet

| 1 komentarz

czekoladowe

Dzisiejszy post skierowany jest przede wszystkim do bezglutenowców, a szczególnie do bezglutenowych wielbicieli ciast czekoladowych ;). Na rynku produktów gluten free jest cała masa, a ciągle pojawia się coś nowego co ułatwia życie osób chorych na celiakie lub osób z nietolerancją glutenu. Wybór mąk bezglutenowych jest również całkiem spory: gryczana, ryżowa, jaglana, kokosowa, kasztanowa… A   czy próbowaliście już mąki z  … sorgo?

Sorgo to małe brązowe ziarenka, na pierwszy rzut oka przypominające kaszę gryczaną ale spokrewnione bardziej z kaszą jaglaną.  To niezwykłe, u nas jeszcze mało popularne, bezglutenowe zboże pochodzi  z Afryki  i zwane jest również afrykańskim prosem. Na czarnym kontynencie uprawiane było już 5 tyś lat temu, zawędrowało też w końcu i do nas, przede wszystkim ze względu na swoje nieprzeciętne walory. Jako roślina jest bardzo mało wymagająca, odporna na suszę i nie wymagająca stosowania nawozów sztucznych, można więc  rzec że to roślina naturalnie ekologiczna.

sorgo

Ziarna sorgo są bardzo bogate w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i cenne minerały takie jak żelazo, magnez, cynk i miedź.

Ziarna tego zboża można spożywać  w całości po ugotowaniu. Ale nieprzetworzone sorgo jest dosyć ciężko strawne i  trudno przyswajalne.  Natomiast z mąki z sorgo mikro i makroelementy wchłaniają się znacznie lepiej.

Mąkę  z sorgo najlepiej stosować jako domieszkę do innych mąk bezglutenowych lub glutenowych. Można ją dodawać do wypieków  (zarówno ciast jak i chleba), pierogów, naleśników ,ale również do zagęszczania, sosów, i zup. Ma delikatny , lekko orzechowy smak.

Dzięki uprzejmości Bioplanet i ja miałam okazję poeksperymentować z mąką z sorgo. Mój wybór wpadł na słodkości , a dokładnie na pyszne czekoladowe ciasto z kremem fistaszkowym.

czekoladowe3

czekoladowe2

 

Składniki:

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki z sorgo
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 i ½ szklanki mleka roślinnego
  • 1 duży dojrzały banan
  • ½ szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

 

Krem:

  • ½ szklanka masła orzechowego ( u mnie mało Maslove, bez soli i cukru)
  • 10 daktyli
  • Szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Posiekane orzeszki ziemne do posypania

Wykonanie:

  1. Do większej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia, kakao.
  2. Banana miksujemy z mlekiem oraz cukrem, miksturę wlewamy do suchych składników i mieszamy, można w malakserze. Na koniec dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i ponownie mieszamy.
  3. Ciasto dzielimy na połowę i przelewamy do dwóch okrągłych blaszek o średnicy 17 – 20 cm.
  4. Pieczemy 40 min. W temp 180 st C
  5. W międzyczasie przygotowujemy krem orzechowy. Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle miksujemy na mus, dodajemy masło orzechowe i szczyptę soli, miksujemy ponownie. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody w której moczyły się daktyle.
  6. Upieczone dwa placki studzimy, następnie jeden placek smarujemy kremem orzechowym, przykrywamy drugim plackiem.
  7. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Gotowe ciasto polewamy polewą, posypujemy orzeszkami.

czekoladowe4

1 komentarz

  1. Mmm, świetne – aż ślinka cieknie na samą myśl…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.