zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tarta z kremem jaglano – orzechowym i gruszkami

| 1 komentarz

tarta1

Kiedy wybierasz się w odwiedziny do świeżo upieczonej Mamy, chcesz jej podarować coś smacznego, pieczesz jej ulubiony pasztet z soczewicy z rodzynkami i nagle przypominasz sobie że ONA PRZECIEŻ NIE MOŻE JEŚĆ STRĄCZKÓW BO KARMI!!… masz do wyboru dwie rzeczy: albo się popłakać i pojechać z pustymi rękoma (zły pomysł, gdyż świeżo upieczona Mama wie że dobrze gotujesz i skrycie na pewno liczy na jakieś małe co nie co), albo wziąć się w garść i przygotować coś innego, zwracając tym razem baczniejszą uwagę na składniki, dbając by było smacznie i zdrowo, stawiając tym razem na coś słodkiego.  W poszukiwaniu przepisu spełniającego owe wymagania natrafiłam na fajny przepis w książce Dominiki Wójciak „Ziarno”. Książka jest już ze mną od jakiegoś czasu, a ja jeszcze nic z niej nie przygotowałam, w końcu nadarzyła się okazja. Przepis ten jest jedną z wielu ciekawych propozycji na dania z kaszą jaglaną –  jedną z bohaterek książki, obok siemienia lnianego, ryżu, gryki, owsa, pszenicy, amarantusa, jęczmienia czyli tytułowych „Ziaren”. Kasza jaglana nigdy mnie nie zawiodła sprawdzając się zarówno jako składnik dań wytrawnych jak i zdrowych słodkości. Czekoladowy budyń jaglany to już klasyk. Dziś jako wypełnienie tarty coś w rodzaju jaglanego budyniu z orzechami laskowymi. Do tego gotowana gruszka… Czy możne być coś pyszniejszego? Świeżo upieczona Mama była zadowolona. Wy też będziecie, polecam:)

Ciasto:

  • 1 szklanka (110 g) płatków owsianych
  • 1 szklanka grubo zmielonych, podprażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju , np. z pestek winogron
  • 8-10 suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

Krem jaglano – orzechowy:

  • 2/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski
  • 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • ½ szklanki mleka migdałowego lub z agawy
  • Większa szczypta soli

Wierzch:

  • 2 gruszki
  • skórka i sok z ½ cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 50 g jasnego cukru, może być ksylitol

 

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane mielimy w malakserze (niezbyt drobno), następnie do kielicha malaksera wsypujemy pozostałe składniki na ciasto: zmielone orzechy, kakao, olej, daktyle, dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy aż utworzy się gęste ciasto. Formujemy je w kule, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ½ godz.
  2. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Za pomocą ściereczki zdejmujemy skórkę, kiedy przestygną miksujemy je w blenderze na mąkę, dodajemy pozostałe składniki kremu i jeszcze raz dokładnie miksujemy na gładką masę.
  3. Formę na tartę smarujemy olejem , dno i boki formy wyklejamy ciastem. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wypełniamy drobnymi fasolkami dla obciążenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 min.
  4. Kiedy spód tarty się piecze przygotowujemy gruszki: Obieramy je ze skórki i kroimy w ćwiartki. Zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny, skórką i cukrem (lub ksylitolem), wrzucamy gruszki i gotujemy ok 10 min. Kiedy ostygną, kroimy je w grubsze plastry.
  5. Z podpieczonego spodu wyjmujemy fasolki a w ich miejsce nadkładamy jaglano – orzechowy krem. Rozsmarowujemy, wkładamy pokrojone gruszki. Tartę podpiekamy jeszcze ok 20 min. Studzimy przed podaniem.

ziarno

tarta2

1 komentarz

  1. Wygląda smakowicie, zachęciłaś mnie do tego przepisu :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.