zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Proste i smaczne wegańskie spaghetti bolognese

| 0 komentarzy

bolonse1

Tęskniąc za latem, wspominałam sobie ostatnio wakacje we Włoszech.  Fantastyczne  krajobrazy,  wspaniałe zabytki  no i to jedzenie…Ach to jedzenie! Zaskakująco dobre niemal w każdej odwiedzonej knajpce. Zawsze świeże, pachnące i proste: sałatki, zupy , pizza, no i te makarony. Z prostym sosem ze świeżych pomidorów, albo z czosnkiem i oliwą. Niebo w gębie! Przeglądając  zdjęcia z  naszego pierwszego posiłku w jednej z włoskich restauracji , ślinka mi pociekła na widok krwisto czerwonego sosu do spaghetti  na talerzu, a jak jeszcze sobie przypomniałam tamte smaki…no nie było wyjścia, musiałam zrobić spaghetti  i to  natychmiast. Zamarzyło mi się wegańskie bolognese. Na szczęście miałam pod ręką czarną soczewicę która idealnie nadaje się do wegańskiej wersji  tego sosu.  Była też marchewka i seler naciowy, no i pomidory oczywiście.

bolonese3

bolonese2

 

 

P.S.Dla wszystkich fanów włoskich makaronów mam w zanadrzu jeszcze jeden fajny przepis: na wegańskie spaghetti carbonara. Myślicie że oszalałam? Bez boczku i jajek? A jednak da się i też jest pycha! Ale to w następnym poście J

Składniki:

  • 2/3 szklanki czarnej soczewicy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 i ½ puszki pomidorów najlepiej pelati
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub brązowego cukru
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do posypania

 

Wykonanie:

  1. Wcześniej namoczoną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku.
  2. Makaron spaghetti (najlepiej razowy orkiszowy, albo jakiś bezglutenowy) gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, łodygi selera na cienkie plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
  4. Na  patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy szczyptę soli, kurkumę, smażymy kilka chwil mieszając, dodajemy seler naciowy i marchewkę, mieszamy. Dodajemy pozostałe przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku., dusimy ok. 10 min.
  5. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy, po 2 minutach dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze 7ok.  min na niewielkim ogniu. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodajemy trochę cukru lub syropu z agawy.
  6. Na talerzu wykładamy makaron zmieszany z odrobiną oliwy, nakładamy sos, posypujemy natka pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.