zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegański, orzechowy mazurek z czekoladą

| 1 komentarz

mazurek1

Jak tam Kochani, gotowi na Święta? Mieszkania posprzątane? Mazurki  i  babki popieczone? Jeszcze nie? To świetnie się składa bo mam dla Was super przepis na świątecznego łakocia.

Tarta czekoladowo – orzechowa lub orzechowy mazurek z czekoladą. Nazwijcie je jak chcecie, ale jedno jest pewne: to najpyszniejsze ciasto wegańskie jakie zrobiłam i doskonale się nadaje na Wielkanoc. Można je też zrobić zupełnie bez okazji albo na pociechę chłodnej, deszczowej wiosny. Jest mega słodkie jak na mazurka przystało, ale możecie pominąć cukier, lub dać go trochę mniej. Ten w czekoladzie w zupełności wystarczy. Jest pełen orzechów włoskich, ale możecie dodać również laskowe. Mój mazurek chłodzi się już w lodówce a za chwilę spakuję go w podróż, bo tegoroczne Święta spędzamy hen na końcu świata w uroczej chatce na Suwalszczyźnie. Jeszcze niech się tylko pasztety upieką i w drogę. Życzę Wam na te dni dużo spokoju i pięknej pogody. I oczywiście dużo zdrowych pyszności, przynajmniej tak pysznych jak ten mazurek.

mazurek2

mazurek3

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

 

Wypełnienie:

  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego
  • 3 szklanki orzechów (włoskich lub mieszanki)

 

Wykonanie:

  1. Daktyle moczymy godzinę wcześniej w gorącej wodzie, następnie odlewamy wodę, miksujemy ręcznym malakserem. Orzechy podprażamy na patelni i mielimy.
  2. Do miski ze zmiksowanymi daktylami wsypujemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe. Jeśli masa nie jest wystarczająco gęsta, można dodać więcej wiórków lub mielonych orzechów.
  3. Formę do tarty o średnicy 22 cm wykładamy masą daktylowo – orzechową i wkładamy do lodówki.
  4. Przygotowujemy wypełnienie: W garnku lub głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Wsypujemy cukier, mieszamy aż się rozpuści, dodajemy połamaną gorzka czekoladę, czekamy aż się rozpuści, następnie gęstą część mleka kokosowego z puszki trzymanego w lodówce przynajmniej 12 godzin.
  5. Kiedy wszystko się zagotuje dodajemy podprażone wcześniej na suchej patelni i trochę posiekane orzechy. Mieszamy. Masę wlewamy na spód, wkładamy do lodówki najlepiej na cała noc. Smacznego!

 

1 komentarz

  1. Witaj:) ..zastanawiam się, dlaczego olej mi się poddzielał od reszty „masy”…zobaczymy jutro czy to było złudzenie, czy faktycznie coś poszło nie tak jak trzeba;) bo to trochę tak wyglądało, jakby tego tłuszczu było o wiele za dużo niż potrzeba, a proporcje były ok ..ale pachnie obłędnie:) dałam mix orzechów – włoskie, nerkowce i ziemne. Już samo wnętrze będzie zachęcać do spożycia (nawet jeśli się nie sklei należycie;) Pozdrawiam z uśmiechem:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.