zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kolorowa sałatka z fasolką pinto z Bioplanet

| 0 komentarzy

salatka1

Jeśli ciągle jeszcze nie lubisz się z fasolą, lato to idealny moment aby to zmienić. Jest to bez wątpienia najbardziej wartościowy pokarm roślinny, zasobny w białko, ale też sole mineralne i cenne fitoskładniki. Na świecie uprawianych jest ponad 400 gatunków fasoli. Fasola jaś, czerwona, czarna czy drobna fasolka mung jest dosyć dobrze znana ale czy słyszeliście o fasolce Pinto? Założę się że nawet jeśli słyszeliście , mało kto z Was ją próbował. Niestety jest to jedna z najmniej docenianych fasolek. A szkoda, bo niczego jej nie brakuje w stosunku do sławniejszych koleżanek, a i wizualnie pięknie się prezentuje. Chociaż przyznaję, sama dosyć nie dawno się do niej przekonałam myśląc że to fasolka ozdobna.

 

Fasolka pinto należy do rodziny bobowatych, jest w smaku trochę podobna do fasolki adzuki, czyli lekko słodkawa. Przed gotowaniem trzeba namoczyć ją w wodzie, najlepiej przez całą noc. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu pamiętając aby posolić ją dopiero pod koniec gotowania. Gotując można dodać łyżeczkę octu balsamicznego i listek laurowy.

 

Fasolka pinto stosowana jest często w daniach meksykańskich, gdzie dobrze się komponuje z kukurydzą i ryżem. Można ją też przygotować po bretońsku. Bardzo smaczna jest pasta z tej fasolki z suszonymi pomidorami i odrobina wędzonej papryki. Ze względu na swój ładny wygląd świetnie się sprawdza również w sałatkach, chociaż czasem po ugotowaniu jej urocze cętki nie są już tak widoczne.

salatka3

I ja również ostatnio przygotowałam z fasolki pinto sałatkę. Świetnie się sprawdziła jako drugie śniadanie do pracy. A do jej zrobienia wykorzystałam ekologiczną fasolkę pinto z firmy Bioplanet

salatka4

 

 

Sałatka z fasolką pinto

Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasolki pinto
  • 1 awokado
  • 2 szklanki przekrojonych na pól pomidorków koktajlowych
  • ½ doniczki świeżej kolendry
  • 1 mała czerwona cebula

Dressing:

  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu

Wykonanie:

  1. Fasolkę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godz. Następnie gotujemy do miękkości ok 1 godz.
  2. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki lub połówki, awokado w grubszą kostkę. Wrzucamy wszystko do miski.
  3. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy aż powstanie gładka emulsja.
  4. Warzywa mieszamy z dressingiem, dodajemy świeżą kolendrę, delikatnie mieszamy.

salatka5

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.