zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Konfitura z czerwonej porzeczki

| 0 komentarzy

konfitura4

Chodząc między straganami pełnymi sezonowych owoców pożeram je wszystkie wzrokiem chociaż wiem, że wszystkich zjeść nie dam rady. Mimo wszystko kusi mnie żeby kupić całą łubiankę agrestu porzeczek lub wiśni. A może by tak zrobić jakieś przetwory? Niestety prawda jest taka, że nie jestem dobra w „te klocki”. Jedyne przetwory które mi zawsze  wychodzą to powidła, ale na dobre śliwki trzeba jeszcze poczekać.

 

Zawsze staram się przygotowywać przetwory w zdrowszej wersji: z ekologicznych owoców i ze zmniejszoną ilością cukru. To jednak zazwyczaj wiąże się z tym, że szybciej się psują lub nie są wystarczająco gęste. Powiecie że można przecież dodać środka żelującego albo dłużej gotować, ale zawsze była sceptycznie nastawiona do tego typu specyfików odkąd dowiedziałam się, że zawierają często substancje konserwujące a nawet olej palmowy. Ostatnio jednak dostałam do przetestowania od Bioplanet  nie dość że ekologiczny to również wegański i bezglutenowy środek żelujący o bardzo fajnym, bezpiecznym składzie: zawiera agar, naturalną pektynę i marantę w proszku.

 

Maranta trzcinowata to mąka skrobiowa wytwarzana z korzeni roślin z rodziny marantowatych. Jest ona doskonałym środkiem wiążącym polecanym szczególnie alergikom oraz osobom z problemami z przewodem pokarmowym, gdyż ma korzystny wpływ na jelita i wspiera florę jelitową. Stosowana jest do zagęszczania zup i sosów, do budyni i kisieli.

 

Postanowiłam zobaczyć jak sprawdzi się ów środek żelujący w konfiturze z czerwonej porzeczki, bo mam do tych owoców w tym roku szczególnie ciepłe uczucia.

konfitura1

konfitura2

Konfitury jak być może wiecie przygotowuje się gotując całe, nie rozdrobnione owoce w syropie cukrowym. Zazwyczaj jest więc to słodki ulepek owocowy gdyż w finalnym produkcie jest bardzo dużo tego słodziwa. Najczęściej jest to proporcja 1:1 w stosunku do owoców a nawet i więcej. Dodatek środka żelującego sprawia że cukru dodać możemy znacznie mniej. Ja na 1 kg owoców dodałam 300 g cukru  i wyszło bardzo fajnie. Taka konfitura świetnie się sprawdzi na naleśnikach, lub zimowej owsiance, przypominając o upalnym lecie w chłodne dni. Oto szczegółowy przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki.

konfitura3

konfitura5

Składniki:

1 kg czerwonej porzeczki

300 g cukru

2 łyżki środka żelującego do konfitur Biovegan

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki  cytryny (opcjonalnie)

½ łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym, przesypujemy do większego garnka.
  2. Porzeczki mieszamy ze środkiem żelującym do konfitur i cukrem, dodajemy również sok z cytryny, odrobine skórki z cytryny i starty imbir. Wszystko delikatnie mieszamy tak, aby nie zdusić za bardzo owoców.
  3. Garnek stawiam na ogniu i po zagotowaniu gotujemy jeszcze maksymalnie 5 min.
  4. Gorącą konfiturę wlewamy do sparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem czekając aż całkowicie wystygną.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.