zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Orientalna sałatka z bobem i grzybami shitake od Bioplanet

| 0 komentarzy

shitake3

Nareszcie! Sezon na bób uważam za otwarty! Kupuje więc masowo ten pyszny strączek i przerabiam na różne sposoby.

Bób zasadniczo nie potrzebuje wielu dodatków. Mi najlepiej smakuje świeżo ugotowany prosto z miseczki z odrobiną soli.  Zajadam się też ostatnio prostą pastą z bobu i duszonego szpinaku. Ale bywają takie dni kiedy mam ochotę na nieco orientu , danie bardziej wyszukane, o oryginalnym smaku.

Takie dni przychodzą głównie wtedy kiedy za oknem, mimo lipca w kalendarzu, temperatura nie przekracza 15 st C a jeśli chmury na chwilę odsłonią słońce to naprawdę wielkie wydarzenie…

No więc tym razem przygotowałam bób nieco inaczej niż dotychczas, a mianowicie w towarzystwie orientalnego grzyba shitake.  Wyszła mi naprawdę pyszna sałatka, znakomita zarówno na ciepło jak i na zimno.

Grzyb shitake zwany po polsku twardnikiem japońskim, chociaż z wyglądu niepozorny, poszczycić się może niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi:

– koi nerwy ze względu na spora ilość wit. B3

– duża ilość potasu doskonale obniża ciśnienie krwi

– witamina D wzmacnia kości

– zawarty w tych grzybach lentinan ma działanie przeciwnowotworowe oraz  wzmacnia odporność

Właściwości zdrowotne grzybów shitake od setek lat wykorzystywane były w medycynie chińskiej. Od wieków sądzono,  że zapewniają człowiekowi długowieczność i zdrowie.

Grzyby shitake można spożywać świeże oraz suszone (po uprzedni namoczeniu). Nadają się do zup, sałatek, sosów. Fajnie pasują do dań typu stir fry, szczególnie z makaronem.

Ze względu na właściwości podnoszące odporność warto po nie sięgać właśnie teraz aby zacząć podnosić odporność przed sezonem jesienno – zimowych infekcji.

Chociaż, tak jak pisałam, świeże shitake też można dostać w dobrze zaopatrzonych marketach, jednak łatwiej kupić shitake suszone. Ja również takich grzybów użyłam do mojej sałatki. Były to ekologiczne shitake z Bioplanet.

shitake

shitake2

Składniki:

Na 2 porcje

  • 2 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 6-8 suszonych grzybów shitake
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • ½ opakowania makaronu soba
  • Natka pietruszki
  • Kilka pomidorków koktajlowych

Dressing:

  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ½ papryczki chilli (opcjonalnie)
  • Kawałek imbiru, starty na drobnych oczkach tarki

Wykonanie:

  1. Grzyby shitake moczymy w gorącej wodzie przez ok 30min. Kroimy w paski. Kroimy w piórka czerwoną cebulę, siekamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby. Smażymy często mieszając na średnim ogniu nie dłużej niż 5 min (grzyby shitake dłużej smażone stają się twarde).
  2. Makaron sobą gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy na durszlaku zimna wodą. Wrzucamy na patelnię do cebuli z grzybami shitake.
  3. W miseczce przygotowujemy dressing: mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  4. W misce mieszamy: obrany ze skórki, ugotowany bób, grzyby z cebulą i czosnkiem, makaron soba, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekana natkę pietruszki. Wlewamy dressing i wszystko delikatnie mieszamy.

shitake4

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.