zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pieczona, makowa jaglanka ze śliwkami od bioplanet

| 0 komentarzy

jaglanka1

 

Bardzo lubię smak maku i dopiero nie dawno odkryłam że mogę go jeść nie tylko od święta w makowcu lub wigilijnej kuci, ale również na co dzień. Dosypuje go więc a to do owsianki, a to do pasty z fasoli.  A ostatnio, ku mojej uciesze okazało się, że firma Bioplanet ma w swojej ofercie kaszę jaglaną z dodatkami: z suszonymi owocami i z makiem właśnie. Oczywiście wszystkie składniki są ekologiczne. Tak więc przyszła też kolej na makową jaglankę.

 

jaglana

A ponieważ za oknami jesień i słota, a do tego złapałam przeziębienie po jesiennym wypadzie w Bieszczady (ależ było pięknie!) , postanowiłam mojej jaglance dodać trochę więcej mocy i energii i dodałam tartego imbiru, goździków, a po ugotowaniu zapiekłam w kokilkach ze śliwkami węgierkami na wierzchu. Ależ to było dobre. Marzy Wam się takie rozgrzewające, zdrowe śniadanko idealne na jesień? Zapraszam po przepis.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki suszonych owoców ( u mnie dołączone do kaszy Bioplanet rodzynki, daktyle i mak)
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 goździki
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Kilka śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy

Wykonanie:

  1. Kaszę przesypujemy do garnuszka i prażymy przez chwilę na kuchence ciągle mieszając, następnie kaszę zalewamy wrzątkiem, płuczemy a wodę z szumem zlewamy. Kaszę ponownie zalewamy wrzątkiem w stosunku 1 porcja kaszy 2 porcje wody.
  2. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy, pokrojone w mniejsze kawałki suszone owoce z makiem, tarty imbir i goździki. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok 15 min., a kiedy kasza wchłonie wodę dolewamy jeszcze ½ szklanki mleczka kokosowego, można dosłodzić jaglankę syropem z agawy .
  3. Ugotowaną jaglankę przekładamy do posmarowanych olejem kokosowym kokilek, na wierzch każdej kładziemy 2 przekrojone na pół śliwki, posypujemy cynamonem i cukrem muscovado i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 min.

 

jaglanka2

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.