zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Kokosowy pudding z czarnego ryżu z mango

| 0 komentarzy

pudding1

Nie mogę już patrzeć na owsiankę. Niestety nawet ulubione potrawy potrafią się znudzić kiedy jedzone są codziennie. Stwierdziłam, że czas na małe zmiany, a kiedy w moje ręce wpadł ekologiczny czarny ryż z Bioplanet, wiedziałam że w pierwszej kolejności wyląduje w śniadaniowym puddingu. I wiecie co? Ten pudding to prawdziwa petarda! Więc żegnaj na kilka tygodni owsianko, to już pewne, twoje miejsce przynajmniej na czas jakiś zajmie pudding ryżowy, a dokładnie kokosowy pudding ryżowy z mango, który nie dość że smakuje bosko to jeszcze tak wygląda że aż ślinka leci : ) . Po puddingu na przetestowanie czeka risotto z dynią i zielonym groszkiem (oczyma wyobraźni już widzę te wspaniałe kontrastujące ze sobą kolory), gdyż nadaje się zarówno do dan słodkich jak i wytrawnych.

ryz1

A czarny ryż warto mieć w swojej spiżarce bo to bardzo zdrowy produkt. Swój kolor zawdzięcza on antocyjanom czyli barwnikom o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwstarzeniowych. Zawiera sporo żelaza, wapnia i magnezu i witamin z grupy B.

Według tradycyjnej Medycyny Chińskiej, czarny ryż podobnie jak inne pokarmy o barwie czarnej mają właściwości wzmacniające nerki.

Ciekawostka: w starożytnych chinach czarny ryż był uważany za pokarm niezwykle luksusowy, dlatego jeść mógł go tylko cesarz. Do dziś funkcjonuje druga jego nazwa „ ryż zakazany”.

Czarny ryż najlepiej namoczyć kilka godzin przed gotowaniem, w przeciwnym razie gotowanie może nam zając bardzo dużo czasu, szczególnie gdy mamy do czynienia z ryżem pełnoziarnistym.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 100 g czarnego ryżu pełnoziarnistego namoczonego na noc w wodzie
  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 dojrzałe mango

Wykonanie:

  1. Ryż zalewamy wrzącą wodą i gotujemy ok 30-35 min aż będzie miękki. Dodajemy szczyptę soli. Pod koniec gotowania, gdy ziarna ryżu wchłoną wodę wlewamy mleko kokosowe, ekstrakt z wanilii i kokosowy cukier gotujemy jeszcze kilka minut.
  2. Mango kroimy w kostkę lub plasterki. Do miseczki wlewamy ryż z mlekiem, dekorujemy kawałkami mango.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.