zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

O mnie

 

profil

Z wykształcenia i zawodu biolożka, podyplomowa dietetyczka ciągle poszukująca odpowiedzi na pytanie: jak jeść zdrowo?

Świeżo upieczona roślinożerka preferująca lokalne, sezonowe, najlepiej ekologiczne warzywa, owoce i zioła.

Działkowiczka amatorka która w tym roku wyhodowała swój pierwszy jarmuż i piękne dynie.

Lokalna patriotka zakochana w rodzimym Podlasiu i jego przyrodzie.

Miłośniczka psów rasy”Kundel bury” a raczej ‚Kundel łaciaty”

Życiowa misja: pokazać wszystkim niedowiarkom że nieprzetworzone roślinne jedzenie może być naprawdę pyszne. Nie wierzysz że tak jest?

Zapraszam na Ekoquchnia.pl

Edyta Żuk – Kempa

 

27 Komentarze

  1. witam,
    Ogromnie się cieszę, że trafiłam do Państwa i dziękuję za kontakt. Będę tu częstym gościem i oczywiście zapraszam do współpracy.
    Nasze ekologiczne miejsce „w sieci” też powstało z poszukiwań i próby odpowiedzi na wiele pytań.
    Pozdrawiam
    SH

  2. witam,
    Cieszę sie żę budząca się świadomość tego co mamy na talerzu jest coraz więkasza, takie serwisy jak Państwa na pewno wiedzę na ten temat poszerzają, jednak żałuję i nie ukrywam rozczarowania, że strona nie jest poświecona propagowaniu wegetarianizmu, bo jak można mówić że żyje sie w sposób ekologiczny i zdowo sie odżywia skoro na talerzu pojawiają sie zwierzaki, to że mieso pochodzi z ferm ekologicznych w żadnym wypadku nie jest usprawiedliwieniem…
    Pozdrawiam,
    Dorota

  3. Witam,

    Super stronka. Będę częstszym gościem.

    Pozdrawiam
    Gustaw

  4. Fajna ta Wasza stronka. Będę tu zaglądać :)

  5. Pani Edyto! Super strona. Dla takiej pasjonatki jak Pani warto poświęcić stare książki. Dwie wysyłam w orginale a trzecią odkseruję ale o tym dokładniej napiszę w poczcie,pozdrawiam.

  6. Gratuluje, pomysłu ,odwagi ,świadomości, i nowoczesnej szaty graficznej,Blog jest świetny, ciesze sie że (chociaż) w sieci można znaleźć coraz wiecej ludzi którzy rozumieja że „fastfoodyzacja”i cała ta macdonaldyzacja nie jeset dla nas najlepsza, bo naszym przyjacielem była zawsze natura, dbajmy o nią a nie odwracajmy sie od niej.Pozdrawiam

  7. Ja też pochodzę z cudownego Podlasia :) i też mam na imię Edyta :) i też mam bzika na punkcie zdrowego stylu życia :) Pozdrawiam serdecznie :)

  8. coraz częściej tu do Ciebie zaglądam. podoba mi się.
    pozdrawiam i trzymam kciuki za sklep :-)

  9. Bardzo się cieszę, że trafiłam na Państwa stronę ! Pokrywa się w 100% z moimi zainteresowaniami i próbami ekologicznego gotowania. Strona jest naprawdę bardzo ciekawa i wszechstronna, no i widać, że tworzona z pasją i sercem. Będę częstym gościem! Powodzenia ze sklepem! Serdeczne pozdrowienia spod Tatr

  10. Dziekuje Pani Edyto za promowanie eko-stylu zycia! Bede tu zagladac i korzystac z ciekawych informacji i porad. Tym bardziej sie ciesze, bo znalazlam tu liste wartosciowych ksiazek poswieconej wegetarianizmowi i oczywiscie mase wege przepisow. Bardzo pozytywna stronka!
    Pozdrawiam ze Skierniewic.

  11. SWOJE MIEJSCE NA ZIEMI :)
    Pozdrawiam – Grażyna

  12. Świetna strona. Super pomysły, przepisy… no
    i zdjęcia :) Na pewno będę zaglądać.
    Pozdrawiam.

  13. Trafiłam tu przypadkiem szukając pomysłu na „zieloną sałatkę’.
    Jestem pod wrażeniem strony bo jak dla mnie jest napisana prostym zwyczajnym językiem.

  14. Brzmi pysznie 😛 muszę przetestować te pasty

    Chętnie też podrzucę Pani Edycie kilka paprykowych ekoprzepisów prosto od ekogazdy z Viragoskut.
    Zakuszka, leczo czy borgacz…. mniam! Smak z Węgier jest niepowtarzalny…

  15. dobrze że są tacy ludzie jak pani. stronka bardzo pozytywna

  16. Witam!
    Na stronę zaglądam regularnie i często korzystam z przepisów.
    Mam prośbę, czy mogłaby Pani przedstawić kilka propozycji na zdrowe drugie śniadanie do pracy?Kanapki już się przejadły:)
    Pozdrawiam serdecznie

  17. Agnieszko, dziękuję za sugestie, pomyślę nad tym na pewno:)

  18. Witam Pani Edyto,

    Czy może Pani zainspirować jakimiś ekologicznymi, najlepiej bezmięsnymi daniami na Święta?

    Pozdrawiam

  19. Dziękuje za – co prawda tylko dwa – dietetyczne przepisiki 😉 Proszę o więcej! Nie omieszkam się ich sprawdzić!

    Pozdrawiam serdecznie,

  20. Świetna strona. Bardzo mi się podoba. Będę odwiedzać!

  21. Dzień Dobry,

    Zupełnie przez przypadek trafiłam na tę stronę. Baaardzo mi się podoba wszystko: tematyka, kolorystyka, przepisy. Gratuluję! Jest super.

  22. Gratuluję – trafilam na stronę w najbardziej odpowiednim momencie – kiedy to pojawily się u mnie kłopoty z jelitami – przepisy świetne – napewno skorzystam .

  23. Wspaniała i warta zainteresowania strona.

  24. Chciałam tylko dodać, że w dzisiejszych czasach praktycznie nie możliwe jest życie bez przetworzonej żywności. Nawet nasza najzwyklejsza mąka pszenna, jak i ta razowa modyfikowana jest i ulepszana chemią, także chleb pieczony w domu, oprócz walorów smakowych, nie wiele różni sie od kupnego – bo mąka ta sama. Nie mówiąc już o pestycydach, środkach chemicznych znajdujących się w ziemii. Pod ziemią wszystko szybko się rozprzestrzenia, wystarczy sąsiad stosujący chemię i już nasze gospodarstwo zainfekowane i itd. Także idee na tej stronie są piękne, ale obecnie już nierealne. Pzdr!

  25. Do Ingi:
    Przecież eko-, bio- świadomość, jakkolwiek nie nazwać by zdrowego życia, nierozerwalnie wiąże się właśnie z poszerzaniem wiedzy na temat szkodliwości jednych produktów i wydobycie „z cienia” tych nieprzetworzonych, nietkniętych jeszcze przez przemysł, itd.
    Zdrowe życie, ekologiczna świadomość, to nie tylko ostatni etap (czyli przetwarzanie mąki w chleb :). To cały proces zainteresowania produktem spożywczym od momentu powstania do tego co po nim zostanie. A więc to cały proces świadomego wyboru produktów, zmiany sposobu odżywiania, życia.
    Jeśli więc nie pójdziemy na „łatwiznę” w stylu jakim tu przytoczyłaś, a więc: mąka pszenna + maszyna do chleba = eko żywność, to nie widzę powodów by zdrową żywność nazywać pięknymi, ale nierealnymi ideami. To jest jak najbardziej możliwe i mówię to z własnego doświadczenia. Np. wyeliminowałam całkowicie mąkę pszenną z diety (z wyboru, nie przymusu), jestem od lat wegetarianką, nie piję czarnej herbaty, gazowanych czy słodkich napojów, soków, nie kupuję produktów, które w swoim składzie mają choćby syrop glukozowo-fruktozowy, w sklepie wybieram produkty od rzetelnych i sprawdzonych producentów (a wierz mi, że są jeszcze tacy, którzy produkują np. kaszę gryczaną czy mąkę żytnią bez grama chemii) itp, itd. To po prostu kwestia ewolucji w myśleniu o odżywianiu, dostarczaniu organizmowi tego co dobre i zdrowe. To nie jest doraźna dieta, to po prostu wybór pewnej drogi i konsekwentne odrzucanie tego co trujące, złe, niezdrowe. Proste. I jak najbardziej możliwe, przy niewielkim wysiłku. A ile przysparza radości! :)

    Warto spróbować, polecam :)

    A Autorkę bloga serdecznie przepraszam za taki ‚wtręt’. Blog podglądam regularnie, zawsze opuszczając stronę z solidną porcją inspiracji do kucharzenia :) Trzymam kciuki za dalszą pracę. Powodzenia w tworzeniu!

  26. Witam!

    Gratuluję świetnego bloga i zaangażowania w szerzenie dobrej idei zdrowego odżywiania się. Będziemy podglądać dalszą pracę nad blogiem.:) Cieszy nas ogromnie, gdy pisze Pani na blogu jak duże znaczenie dla zdrowia i naszego życia ma zdrowe odżywianie. I tak jak wspomniała Angie „cały proces świadomego wyboru produktów, zmiany sposobu odżywiania, życia ” jest bardzo ważny. Jak najbardziej się z tym zgadzamy i jednocześnie zachęcamy do kosztowania produktów od naszych gospodarzy, których jedzenie jest naturalne, swojskie i smaczne :).
    http://www.wiemcojem.pl Pozdrawiamy!

  27. Witaj, bardzo się cieszę, ze jest takie miejsce:) Od dawna szukam miejsca i Osoby, która by mi podpowiedziała, jak jeść zdrowo, sezonowo, najbardziej roślinnie jak się da:). Może nie będę wyciągać tutaj moich różnych kłopotów żołądkowych tak na forum (bo to mało fajne)…..Czy mogę prosić o jakiś kontakt mailowy w celu nawiązania rozmowy?

    Z góry dzięki i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.