zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Babka ziemniaczana

| 5 komentarzy

img_94751Dziś, z okazji akcji kulinarnej „Slowfood, czyli stop fastfoodyzacji”,  pora na kolejną, regionalna potrawę z mojego rodzinnego Podlasia,  a mianowicie babkę ziemniaczaną. Nie bez przyczyny wybrałam potrawę o tak wdzięcznej nazwie właśnie w Dniu Kobiet :). „Charakter województwa podlaskiego oraz jego tradycje sprawiają, że tutejsza kuchnia charakteryzuje się bogatym asortymentem tanich i prostych produktów z ziemniaka”…

Podstawą babki ziemniaczanej są utarte na tarce ziemniaki, zapieczone z dodatkiem podsmażonej cebulki z boczkiem, ziołami i odrobiny mąki. Jednak jak wiele kucharek, tak wiele modyfikacji i możliwości dodawania przeróżnych dodatków. Ja najczęściej dodaję podsmażane pieczarki, tartą marchewkę, czasem słodką kapustę (nie dodaję zaś boczku). Podawać ją można z różnymi sosami, surówkami lub po prostu ze szklanką mleka.

Przygotowane na babkę ziemniaki z dodatkami można umieścić w jelicie wieprzowym. Wówczas otrzymamy kiszkę ziemniaczaną  – kolejny regionalnych rarytas Podlasia.

Babka ziemniaczana to potrawa dziecinnie prosta, ale nawet proste rzeczy można zrobić po mistrzowsku. Stąd odbywające się w Supraślu niedaleko Białegostoku, co roku pod koniec maja, Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Jak dotąd niedoścignioną mistrzynią jest pani Dżenetta Bogdanowicz, która zaprasza do swego tatarskiego gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta” w Kruszynianach. Jej innym specjałem jest pierekaczewnik, jedna z charakterystycznych potraw kuchnii tatarskiej. Pani Dżenetta organizuje nawet kursy pieczenia pierekaczewnika, na które zamierzam się kiedyś zapisać. Ale przejdźmy do naszej dzisiejszej bohaterki – babki.

Składniki;

2 kg ziemniaków (oczywiście najlepiej BIO)

2 duże cebule

4 grubsze plastry boczku (w wersji oryginalnej przepisu, ja nie dodaje)

25 dag pieczarek

2 wiejskie jaja

2 łyżki mąki

2 łyżki bułki tartej

Sól, pieprz, majeranek

babka2

Ziemniaki tarkujemy na tarce lub (wersja mniej slow) przeciskamy je przez sokowirówkę, po czym łączymy sok z ziemniaka z powstałymi „wiórami” (część soku odlewamy). Pokrojone pieczarki podsmażamy na oliwie z cebulką. Jeśli dodajemy boczek, robimy z nim podobnie. Dodajemy do ziemniaków. Podobnie jak jaja, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia, lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Wlewamy ziemniaczana masę. Na wierzch kładziemy kilka wiórek masła. Pieczemy przez 1,5 godziny w tem. 180 st.

Pychota!

img_94752

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.