zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Muffinki kukurydziane z orzechami i miodem

| 7 komentarzy

Kasza kukurydziana to nie tylko polenta. Z powodzeniem można dodawać ją do przeróżnych wypieków. Jako składnik mieszanki – razem z mąka ryżową, gryczaną czy ziemniaczaną może zastępować mąkę pszenną, co jest ważną informacją dla wszystkich bezglutenowców.

A u mnie dziś ciąg dalszy eksperymentów z kasza kukurydzianą której efektem były te oto muffinki. Nie za słodkie za to bardzo zdrowe, z mąką orkiszową, gryczanym miodem i orzechami włoskimi. Świetnie smakowały z kakao z mlekiem kokosowym…

Składniki:

60g masła

220g mąki orkiszowej

180g mąki kukurydzianej

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO * (lub zwykłego)

szczypta soli

1 całe jajko + 1 białko

4 łyżki cukru trzcinowego muscovado

80 g miodu (najlepiej gryczanego)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

375 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (lub mleka kokosowego)

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

W oddzielnej misce mieszamy suche składniki: mąkę orkiszową, kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia, sól. Masło topimy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy miód i ekstrakt z wanilii, następnie masło. Miksujemy przez chwilę po czym zaczynamy dodawać jogurt (maślankę) lub mleko. Na koniec dodajemy suche składniki. Ponownie miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy orzechy. Białko upijamy na sztywno po czym delikatnie łączymy z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki, smarując je uprzednio masłem i posypując otrębami, lub wykładając na dno każdej foremki papier do pieczenia. Pieczemy przez 20 min.

 

7 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.