zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Lembas czyli chlebek elficki

| 8 komentarzy

Czy Wy również tak jak ja nie możecie doczekać się  premiery Hobbita?Pamiętam jak w podstawówce do późna w nocy z zapartym tchem czytałam o przygodach Bilbo Baginsa, sympatycznego Hobbita z Back End, kochającego dobrą kuchnie. ..Kiedy zobaczyłam w najnowszym numerze KUKBUKa przepis na „elficki chlebek”, szeroki uśmiech zagościł na mej twarzy a w głowie powstał plan… Do kina zamiast popcornu zabiorę dokładnie  takie, upieczone przeze mnie ciacho i będę miała nie tylko ucztę na dla oka ale i dla podniebienia  🙂 . Wszakże taki typ ciasta lubię najbardziej: proste, łatwe do zrobienia bez zbędnych ozdobników, acz  bardzo pożywnie. W końcu jak pisze autorka artykułu ”W hobbitowym lesie” , jeden  kawałek lembasa miał wystarczyć jako pożywienie dla dorosłej osoby na cały tydzień podróży.

„ i dała mu zapas Lembasów, podróżnego chleba elfów, zwiniętego e srebrzyste liście i owiniętego nicią tak, że na każdym supełku widniała pieczęć królowej, odlana z białego wosku na kształt kwiatu Telperiona; zgodnie bowiem z obyczajem elfów przywilej przechowywania i rozdzielania Lembasów należy wyłącznie do królowej”

J. R.R. Tolkien „Silmarillion”

Z racji na charakter bloga i moje zamiłowanie do przeróbek przepisów na zdrowsze, w przepisie zmniejszyłam o połowę ilość cukru, a mąkę dałam pełnoziarnistą, przez co chlebek wcale nie stracił na smaku  i pożywności. Polecam też zamiast gotowego serka waniliowego dodać samodzielnie zrobiony z serka naturalnego wymieszanego z wydrążoną laską wanili.

LEMBAS czyli chlebek elficki (przepis oryginalny)*

2 jajka

2/3 szklanki brązowego cukru

100 g roztopionego masła

3 łyżki serka homogenizowanego

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

1/3 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

100 g gorzkiej czekolady

Garść orzechów włoskich

100 g orzechów laskowych

Garść płatków migdałowych

Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy roztopione masło, a następnie serek homogenizowany. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki sypkie dodajemy do masy jajecznej w dwóch turach. Na sam koniec do ciasta dodajemy bakalie: wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, morele i orzechy włoskie. Łączymy z ciastem za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy keksowej, wyrównujemy łyżką a wierzch posypujemy orzechami laskowymi i wiórkami. Pieczemy w 180 st. przez około 40-50 min. Ciasto jest gotowe gdy wykałaczka zanurzona w cieście jest sucha.

Moje uwagi:

  • Chlebek elficki spożywać można nie tylko podczas oglądania adaptacji powieści Tolkiena. Z powodzeniem zastąpi również świąteczny keks.
  • Jeśli zaś jak to sugeruje artykuł w Kukbuku, będziecie go przygotowywać na wspólne oglądanie Hobbia lub Władcy pierścieni, ostrzegam: jeden chlebek to jednak zdecydowanie za mało dla kilku osób gdyż trudno poprzestać na jednym kawałku. Ja z mężem pochłonęłam cały chlebek jednego wieczora, łakomie wyjadając wszystkie okruszki 😛

 

 

8 Komentarze

  1. Pingback: ESDV Hoy toca un secreto de cocina!!! | Estetica Vanessa

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.