Granola to takie musli dla łasuchów. Jest doskonałą, zdrową alternatywą dla wszystkich którzy lubią słodkie płatki śniadaniowe. A w sprzedaży jest ich cała masa: przeróżne kuleczki, poduszeczki, oponki. Otoczone miodem, cynamonem czy czekoladą. Polecane jako najzdrowsze śniadanie dla naszych dzieci (!) Nie dość że są maksymalnie przetworzone, to obok ogromnej ilości cukru, zawierają tłuszcze trans, sztuczne barwniki i inne chemiczne paskudztwa. Mają nie raz więcej kalorii niż frytki czy pizza. Niestety są najchętniej wybierane na śniadanie przez dzieci…
Granola, mimo że słodka zawiera dużo błonnika i cennych substancji odżywczych pochodzących z płatków, orzechów i suszonych owoców, a jej słodycz pochodzi z miodu a nie rafinowanego, białego cukru. Ta robiona w domu nie zawiera sztucznych dodatków no i jest naprawdę smaczna, naturalnie smaczna.
Moją pierwsza granolę zrobiłam wg przepisu Nigelli, jednak receptura kochającej słodycz i zupełnie nie zwracającej uwagi na kalorie Angielki, już na pierwszy rzut oka wydała mi się za „ciężka”.
Ograniczyłam więc praktycznie całkowicie cukier, zwiększyłam ilość suszonych owoców, a ponieważ uwielbiam smak kokosowy, sypnęłam sowicie wiórkami.
Składniki (ilość zmniejszona o połówę w stosunku do oryginału):
100 g płatków owsianych BIO (nie błyskawicznych)
100 g płatków pszennych ( ja dałam płatki 3 zboża – mieszankę płatków pszennych, żytnich i jęczmiennych, oczywiście BIO)
80 ml naturalnego soku jabłkowego (ja dałam samodzielnie zrobiony w sokowirówce)
2 łyżki miodu
25 g brązowego cukru (można pominąć, ewentualnie dodać dodatkową łyżkę miodu)
1 łyżkę oleju
1 łyżeczkę cynamonu
½ łyżeczki imbiru
Szczypta soli
Garść orzechów laskowych (lub innych jak kto woli)
Garść płatków migdałowych
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki sezamu
3 łyżki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli (najlepiej nie siarkowanych)
1 łyżkę pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
Wszystkie składniki oprócz, żurawiny, moreli i śliwek mieszamy w misce, wykładamy na dość szeroka blachę i pieczemy około 45 min w temp. 170 st C co jakiś czas mieszając. Po ostudzeniu wsypujemy do hermetycznego słoiczka i przechowujemy 1 tydzień w suchym miejscu.
Granola dobrze smakuje zarówno z mlekiem, jogurtem lub świeżym sokiem owocowym jak i jako przegryzka na sucho.
3 Komentarze
Skomentuj