Podczas mojej ostatniej wizyty w sklepie z żywnością ekologiczną wpadła mi w oko komosa ryżowa. Słyszałam o niej bardzo dużo dobrego i od dawna zamierzałam zakupić i przetestować jej wspaniałe właściwości. Główny walorem komosy ryżowej jest to, iż zawiera ona wszystkie podstawowe aminokwasy co się nie często zdarza u produktów roślinnych . Stanowi zatem źródło kompletnego białka, znacznie łatwiej strawialnego niż białko zawarte w mięsie. Jest również bogatym źródłem różnych pierwiastków a w szczególności wapnia, a także witaminy E i witamin z grupy B. Jak się przekonałam po jej zakupie, ma również ciekawe walory smakowe. Zaraz po powrocie ze sklepu z ekologiczną żywnością wyszukałam w mojej ulubionej książce kucharskiej „Jesteś tym co jesz” Gillian McKeith fajny przepis na kaszkę z komosy ryżowej:
Kaszka z komosy ryżowej
25 dag ziarna komosy ryżowej
¼ laski cynamonu lub cynamon w proszku
125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek
1. umieść komosę, cynamon, sok jabłkowy i 325 ml wody w garnku. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 7-10 min., Az ziarno stanie się półprzezroczyste.
2. Wyłącz ogień i pozostaw na 15 min przed podaniem.
Podany przepis jest na 2-3 porcje. Kaszka jest naprawdę pyszna. Ja dodałam trochę więcej soku z jabłek. Najlepiej żeby był to sok z jabłek słodkich. Można dodać jeszcze łyżeczkę miodu. Po ugotowaniu kaszka staje się półprzezroczysta i ma ciekawą konsystencję (trochę przypominającą kawior). Komosę ryżowa można również podawać z warzywami. Możną ja nawet kiełkować!