Dzisiaj wróciłam z pracy głodna jak wilk. Miałam ochotę na coś treściwego i sycącego. W kuchni już czekała na mnie namoczona w wodzie ciecierzyca. Postanowiłam ugotować pikantną ciecierzycę z ziemniakami. W końcu zaczął się „Tydzień z ciecierzycą” a moja eko ciecierzyca nic tylko moczy się w wodzie…
Do ugotowania pikantnej ciecierzycy z ziemniakami potrzebowałam następujących składników:
Pół kilo ziemniaków
1 dużą cebulę
3 ząbki czosnku
4 cm korzenia imbiru
300 g namoczonej przez noc ciecierzycy
Sok z ½ cytryny
Szklanka bulionu warzywnego
Przyprawy:
Sól
1 łyżeczka świeżo mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
Szczypta pieprzu Cayenne
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w półplastry. Cebulę, czosnek i imbir obrałam, pokroiłam na drobne kawałki i zmiksowałam w blenderze. Na patelni rozgrzałam oliwę i dodałam otrzymaną pastę. Mieszając smażyłam kilka minut. Dodałam sól i kurkumę. W oddzielnym garnku rozgrzałam 3 łyżki oliwy, wrzuciłam ziemniaki. Kiedy te zrumieniły się nieco dodałam do nich osączoną, ugotowana ciecierzycę (gotowałam około 1 godziny) i pastę z cebuli czosnku i imbiru. Dodałam kolendrę, jeszcze odrobinę kurkumy, szczyptę pieprzu Cayenne. Wlałam bulion i sok cytryny i dusiłam jeszcze na wolnym ogniu 15 min. aż składniki zmiękły.
1 komentarz
Skomentuj