zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wędliny ekologiczne i tradycyjne – na szczęście mamy wybór

| 4 komentarze

lap-polWegetarianką co prawda nie jestem, ale mięso staram się ograniczać w swojej diecie. W końcu to pokarm wysoko białkowy, a dorosły człowiek potrzebuje codziennie jedynie 60 g białka. A przecież jest tak dużo innych źródeł tego składnika pokarmowego, np. warzywa strączkowe, zboża, orzechy… Jeśli już sięgam po mięso lub wędlinę, staram się żeby były naprawdę dobrej jakości. Od dłuższego już czasu nie kupuję tego syfu dostępnego w przeciętnym mięsnym, o którym czytaliście już zapewne w artykule „Dodatki do wędlin”. Na szczęście mamy wybór którym jest mięso i wędliny ekologiczne i tradycyjne.

Wędliny tradycyjne

Produkowane są według tradycyjnej, często regionalnej receptury. Wędliny te są produkowane bez dodatków sztucznych, konserwantów i polepszaczy smaku. Jedynym konserwantem jest sól z niewielkim dodatkiem soli peklującej.

Tradycyjne wędzonki powstają w wędzarniach opalanych wyłącznie drewnem, najczęściej w dymie z drewna bukowego, dębowego, jabłoniowego, czy tez jałowca. Większość konwencjonalnych wędzonek wędzona jest nowoczesnymi metodami, w których wykorzystuje się preparaty dymu wędzarniczego – jest to mieszanina tłuszczu i związków chemicznych z dymu i przypraw.(źródło: magazyn domowy.pl) Mięso wykorzystywane do produkcji tradycyjnych wędlin pochodzi ze zwierząt hodowanych przez okolicznych rolników, a nie z przemysłowych hodowli, dlatego wolne jest od różnego rodzaju antybiotyków czy hormonów. Żywność tradycyjna nie tylko jest zdrowsza, ale i smakuje dużo lepiej.

Wędliny ekologiczne

Wytwarzane są w podobny sposób co tradycyjne, jednak spełniają jeszcze jeden ważny warunek. Mięso pochodzi od zwierząt hodowanych metodą ekologiczną, czyli bez stymulatorów wzrostu, żywione pokarmem pochodzącym z upraw ekologicznych, mają dostęp do pastwisk, wybiegów, światła słonecznego.

Do wyrobu wędlin ekologicznych stosowane jest mięso odpowiednich ras trzody chlewnej i bydła. Są to najczęściej rasy rodzime cechują się wysokimi walorami jak: genetyczna odporność na choroby, wysoka płodność, długowieczność oraz zdolności adaptacyjne do warunków środowiskowych i nie wzbogacanych intensywnie pasz. Przy produkcji wędlin ekologicznych stosowane są również zioła z upraw ekologicznych

Gdzie dostać wędliny tradycyjne i ekologiczne

Jeżeli nie masz znajomych na wsi którzy hodują własne zwierzaki możesz mieć problem z dotarciem do takiego mięsa. Produkty trwałe, paczkowane można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i łatwo je odnaleźć po wyżej wymienionych certyfikatach. Można dokładnie przestudiować ich skład, ponieważ nawet jeśli są importowane muszę mieć informację w języku polskim. Świeże mięso i drób można zamówić w większych sklepach ze zdrową żywnością.  Zazwyczaj ekologiczne wyroby mięsne są dużo droższe od tych z konwencjonalnych rzeźni. Dzieje się tak dlatego, że hodowla zwierząt metodą ekologiczną jest ciężka i mało opłacalna. Zwierzęta, które są żywione bez stymulatorów wzrostu, rosną od trzech do sześciu miesięcy dłużej niż w tradycyjnym gospodarstwie. W produkcji ekologicznej technolog obrabia mięso tak, żeby zostało w nim jak najmniej wody. W efekcie powstaje  mniej kilogramów niż na początku.

Mięso i wędliny ekologiczne podobno można dostać w MAKRO (taniej niż w sklepach ze zdrową żywnością), ale jeszcze nie zdążyłam potwierdzić tej informacji.

Pierwszą ekologiczna masarnią w Polsce jest firma Rolmięs z Łabiszyna. Dystrybutorem mięsa ekologicznego jest również firma eco-logica.

Z wędlinami tradycyjnymi jest trochę łatwiej. Są one dostępne w niektórych większych sklepach mięsnych za odpowiednio wyższą cenę.

Godną polecenia firmą zajmująca się dystrybucją wędlin tradycyjnych jest firma Łap-Pol.

Oferuje ona produkty które przypominają, jak powinna smakować żywność, a nie wynalazki wszechobecnej chemii..  Stawia nacisk przede wszystkim na wyroby produkowane według starych, tradycyjnych receptur. Kupując wędlinę w  „zwykłym mięsnym”, ekspedientka jest w stanie powiedzieć ci najwyżej czy jest to wędlina tradycyjna  czy nie, jak się nazywa i z czego jest zrobiona. W sklepie internetowym firmy Łap-pol zaletą są dokładne opisy produktów oraz często opis ich produkcji.
Wędliny Łap-pol - Dystrybucja wędlin tradycyjnych

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.