zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Makaron orkiszowy z pesto i pieczonymi pomidorkami cherry

| 4 komentarze

orkiszowe1Przepis na pieczone pomidorki koktajlowe pochodzi z książki „Nigella expresowo” Nigelli Lawson. Mają być podobno namiastką pomidorków „suszonych w słońcu”. Nigella dodaje je do sałatki z rukoli i sera mozarella. Ja dodałam do makaronów orkiszowych z pesto i wyszło smaczne danie. Nie są to w sumie zupełnie pieczone pomidorki. Robi się je następująco: Przekrajamy pomidorki na pół i układamy przekrojoną strona do góry w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, cukrem, tymiankiem i skrapiamy oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wkładamy pomidorki i od razu piekarnik wyłączamy. Pomidorki pozostawiamy w środku na noc. Następnego dnia gotujemy orkiszowy makaron, odcedzamy, dodajemy pesto i przygotowane dzień wcześniej pomidorki koktajlowe, wszystko można posypać tartym parmezanem.

Przepis dołączam do mojej akcji kulinarnej „Zdrowie na talerzu”

Składniki:

– makaron orkiszowy (ja użyłam makaronu „trzy kolory” opisanego w poprzednim poście)

– kilkanaście pomidorków koktajlowych

– pasta pesto  (2-3 łyżki)

– tymianek świeży lub suszony

– cukier

– sól

– oliwa z oliwek

– parmezan


4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.