Dziś niedziela. W końcu można dłużej pospać. Postanowiłam też zaszaleć jeśli chodzi o śniadanie. Zazwyczaj składa się ono u mnie ze szklanki świeżo wyciśniętego soku lub koktajlu (ostatnio często z jogurtu i truskawek), musli z płatków owsianych lub po prostu z jakichś owoców. To warianty zdrowe i szybkie. Dziś, ponieważ mam więcej czasu, postanowiłam zrobić coś bardziej treściwego, a mianowicie razowe naleśniki z warzywami.
Składniki:
15 dag maki żytniej razowej mąki ekologicznej
1 jajko „0″
2 łyżki otrębów żytnich BIO
Szklanka wody
Oliwa z oliwek
Farsz:
1 mała cukinia
1 cebula
1 marchewka
1 papryka czerwona lub żółta
Mała puszka czerwonej fasoli
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub pomidory z puszki.
Olej do smażenia
Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczypta cukru trzcinowego, kilka listków świeżej bazylii.
Z mąki, otrębów, jajka i wody robimy ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na patelni na średnim ogniu ok. 15 min. Dodajemy przyprawy. Pod koniec duszenia dodajemy fasolę. Gotowe nadzienie nakładać na środek naleśników i zawinąć wedle uznania. Przed podaniem można podsmażyć na odrobinie oleju. Można podawać z surówką, my nasze naleśniki pochłonęliśmy z ogórkami małosolnymi.
Przepis dołączam do mojej akcji „Zdrowie na talerzu”.
1 komentarz
Skomentuj