zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ocet jabłkowy

| 8 komentarzy

ocetW sobotę stwierdziłam, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na słodkie co nieco i postanowiłam upiec szarlotkę (na co dzień raczej unikamy cukru w naszej diecie). Najprostszy i najszybszy przepis jaki znam –  taki jabłecznik dla leniwych, ale nie o cieście będzie dziś mowa. Na stole piętrzyła się góra obierek po jabłkach. Już miałam je wrzucić do kosza, gdy zaświtała mi w głowie myśl: „a może by tak zrobić ocet jabłkowy?”. W końcu idą chłody, przydałoby się trochę podnieść swoją odporność na przeziębienia. Ocet jabłkowy jest chyba najlepszym i najtańszym specyfikiem który doskonale się w tej roli sprawdza. Zalałam więc obierki ciepłą wodą z cukrem, przykryłam ściereczką i czekam aż powstanie  bardzo zdrowy ocet.

Zanim napiszę o działaniu octu jabłkowego, jeszcze parę słów o jabłkach, a właściwie o ich walorach zdrowotnych. Bo walory odżywcze i smakowe tych chyba najpopularniejszych w naszym klimacie owoców potrafi docenić prawie każdy. Ja na przykład nie wyobrażam sobie wyjścia do pracy bez jabłka w torbie na drugie śniadanie.

Ale do rzeczy. Te wspaniałe owoce zawierają w 100 g aż 140 mg potasu, ogromne ilości pektyn, witaminy C, kwasów organicznych i innych cennych biopierwiastków. Pektyny obniżają poziom cholesterolu, chronią przewód pokarmowy, neutralizują toksyny, wiążą i usuwają z organizmu radioaktywny ołów, kobalt i stront. Krzem i wapń zawarte w skórce jabłka wzmacniają włosy i paznokcie. Jedno jabłko zjedzone rano na czczo działa oczyszczająco i wzmacniająco. Wieczorem – przeczyszczająco. Dobrze działa przy zapaleniu jelita cienkiego i okrężnicy, niestrawności i wrzodów gastrycznych. Osoby prowadzące siedzący tryb życia  mające problemy jelitowe oraz cierpiące na reumatyzm, powinny pić w ciągu dnia w małych porcjach wywar z gotowanego przez 15 min. pokrojonego korzenia z lukrecji i pociętego w plasterki jabłka. Herbatka z suszonych renet dobrze wpływa na bezsenność. Syrop jabłkowy działa wykrztuśnie. Duszone jabłko z brązowym ryżem obniża ciśnienie krwi i usuwa obrzęk spowodowany niewydolnością serca i nerek.

Angielskie przysłowie mówi, że jeśli zjesz choć jedno jabłko dziennie, zapomnisz drogę do lekarza. Podobnie działa też ocet jabłkowy, gdyż wszystkie pożyteczne substancje, zawarte w tych owocach, przechodzą w ocet.

Ocet jabłkowy jest koronnym produktem wytwarzanym z jabłek.  Zawiera on bardzo dużą ilość potasu, fosforu, magnezu chloru, wapnia, żelaza, fluoru, siarki i krzemu. Stosowany był w lecznictwie ludowym na ternie Europy i Azji od niepamiętnych czasów. Ma zarówno działanie profilaktyczne jak i lecznicze. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, pozwala zachować równowagę kwasowo – zasadową, pomaga w odchudzaniu. Stosowany jest w przypadku reumatyzmu, ogólnego wyczerpania, zaburzeniach trawiennych, zawrotach i bólach głowy, bólu gardła, chorobach skórnych.* W sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotowy ocet jabłkowy, ale najlepiej przygotować go samemu w domu. To naprawdę nie jest trudne, a za to mamy pewność, że produkt jest całkowicie naturalny.

Sposób w  jaki ja robię ocet jabłkowy jest jednym z dwóch sposobów, tym prostszym. Tak przygotowany ocet może być krócej przechowywany.

Druga receptura wymaga dodania drożdży i skórki razowego chleba. Co pewien czas zawiesinę należy przecedzić i dodać dodatkową ilość cukru lub miodu.

Więcej informacji na temat właściwości octu jabłkowego znajdziecie TUTAJ.

A oto dokładny przepis na ocet jabłkowy (wersja łatwiejsza):

Obierki ( lub całe jabłka pokrojone w małe kawałki wraz z ogryzkami) z 1 kg jabłek włożyć do szklanego naczynia i zalać osłodzoną (2 łyżki cukru na 2 szklanki wody), przegotowaną i ostudzoną wodą. Przykryć lnianą ściereczką i po 4 tygodniach otrzymujemy gotowy do użycia ocet.

*Zdrowie i sukces Nr 3(19) 2008 „Dobroczynne jabłko” G. Utratna

8 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.