zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Warzywny pasztet wegetariański

| 3 komentarze

warzywnyTo mojej ostatnie odkrycie kulinarne. Robiłam już w życiu różne pasztety: z marchewki, selera, soi, soczewicy, fasoli, ale ten bije wszystkie na głowę. Robi się go z kilku rodzajów warzyw z przewagą cukinii. Jest przepyszny, a sekret jego smaku tkwi być może w dodatku żółtego tarkowanego sera. Można go jeść zarówno na zimno z chlebem, jak również od razu po wyjęciu z piekarnika jako ciepłe danie.Składniki:

1 średnia cukinia

20 dag pieczarek

2 cebule

3 marchewki

½ selera

½ szklanki tarkowanego żółtego sera (można więcej)

3 łyżki bułki tartej lub bułka wcześniej namoczona w wodzie

½ szklanki kaszy manny BIO

3 jajka „0″

Otręby BIO

Masło do wysmarowania blaszki

Przyprawy

Warzywa najlepiej aby były ekologiczne.

Wszystkie warzywa tarkujemy na większych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy starty ser, bułkę tartą, kaszę mannę, wbijamy jajka. Solimy, dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej lub otrąb. Prostokątną blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą wymieszaną z otrębami. Masę warzywną wkładamy do blaszki i posypujemy z wierzchu wiórkami masła. Pieczemy ok. 1godziny i 45 min w 180 stopniach C.

Przepis jest propozycją do akcji kulinarnej „Dni kuchni wegetariańskiej”

wegekuch

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.