Tabouleh to sałatka wywodząca się z kuchni arabskiej, przyrządzana z kaszy bulgur, dużej ilość posiekanej grubo natki pietruszki, pomidorów i cebuli. Ja zamiast kaszy bulgur używam kaszy gryczanej, gdyż jest łatwo strawna i nie zawiera glutenu i dodatkowo dodaję ogórek i kapustę pekińska lub sałatę. Duża ilość natki pietruszki sprawia, że sałatka zaopatruje nasz organizm w dużą dawkę witaminy C.Kasza gryczana zawiera mnóstwo makro i mikroelementów (m.in. magnezu) oraz witamin z grupy B, witaminy PP oraz witaminy P nazywanej rutyną . Gryka z której wytwarza się kaszę gryczaną należy do najbogatszych źródeł rutyny. Rutyna wraz z wit. C skutecznie przeciwdziała przeziębieniom a także bierze udział w uszczelnianiu naczyń krwionośnych (zapobiegają lub leczą żylaki).
Składniki:
20 dag kaszy gryczanej BIO
Pęczek natki pietruszki
Garść liści świeżej mięty
1 duży mięsisty pomidor
1 ogórek
1mała kapusta pekińska
1 czerwona cebula
Oliwa z oliwek BIO
Sok z połowy cytryny Sól, pieprz, ulubione zioła
Wszystkie warzywa w miarę możliwości powinny być BIO
Kaszę ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Pietruszkę i miętę grubo posiekać, resztę warzyw pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaszą, doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu i ziołami, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać i schłodzić przed podaniem.
1 komentarz
Skomentuj