zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Paprykarz z kaszą jaglaną

| 9 komentarzy

Najbardziej znany to ten szczeciński. Z rybą i ryżem. W puszce – więc kiedyś często zabierany na biwaki. Mój paprykarz jest bez ryby. Jest typowo wegetariańską pastą do chleba. Zamiast ryżu zawiera zaś kaszę jaglaną. Królową wszystkich kasz. Dlaczego królową? Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa. Jest zasadotwórcza, dlatego szczególnie polecana jest dla osób jedzących dużo mięsa i innych produktów kwasotwórczych. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Ma bardzo korzystny skład aminokwasowi dlatego jest mile widzianym składnikiem diety wegetarian. Polecana jest przy chorobach trzustki, wątroby i nerek…

Jakby tego było mało, kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę która dobrze wpływa na wygląd paznokci, włosów  i skóry.

Podobny paprykarz można kupić w sklepach ze zdrową i/lub wegetariańską żywnością. Np. firmy Primavika. A dlaczego by nie zrobić go samemu w domu? W końcu to takie proste!

Paprykarz z kaszą jaglaną

Składniki:

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1/3 szklanki granulatu sojowego (opcjonalnie)

1 seler

1 pietruszka (korzeń)

2 marchewki

2 papryki czerwone

1 cebula

Łyżeczka koncentratu pomidorowego

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki mieszanki mielonego kuminu i kolendry (opcjonalnie)

Sól, pieprz, papryka słodka lub ostra (jak kto woli)

Pół szklanki kaszy jaglanej prażymy przez chwilę na rozgrzanym, suchym dnie garnka, po czym zalewamy szklanką wody. Gotujemy do miękkości aż kasza wchłonie całą wodę. Do paprykarzu dodaje tylko 3 czubate łyżki  ugotowanej kaszy, ale można dodać więcej.

Marchewki, pietruszkę i seler gotujemy aż będą miękkie. Wywarem po gotowanych warzywach zalewamy granulat sojowy i gotujemy ok. 3 min, po czym odsączamy. Na patelni, na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i  paprykę. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki (oprócz kaszy) miksujemy w malakserze lub blenderze. Dodajemy kaszę i  wszystko mieszamy łyżką. Jeśli to konieczne – doprawiamy.

*informacje na temat kaszy jaglanej zaczerpnęłam z artykułu z kwartalnika: Zdrowa żywność. Zdrowy tryb życia, autorstwa Anny Krasuckiej „Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz”.

9 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.